Više od polovice francuskih učitelja prakticira autocenzuru kada raspravlja o pitanjima sekularizma, prema nedavno objavljenoj anketi, kako bi izbjegli moguće vjerske reakcije i prosvjede.

Anketa koju je provela francuska tvrtka Ifop otkrila je da 52 posto učitelja u Francuskoj prakticira neki oblik autocenzure na temu sekularizma dok je Francuska slavila godišnjicu zakona o sekularizmu iz 1905. u petak, 9. prosinca.

Prema rezultatima ankete, učitelji se autocenzuriraju zbog mogućih reakcija učenika i izbjegavaju teme koje bi mogle prerasti u svađe ili čak prosvjede jer su vjerski prosvjedi porasli od 2020. godine, prenosi CNews.

Rezultati istraživanja dolaze samo dvije godine nakon ubojstva učitelja Samuela Patya, kojemu je u listopadu 2020. čečenski radikalni islamski imigrant odrubio glavu na ulici u predgrađu Pariza.

Patyevo ubojstvo dogodilo se nakon rasprave o pitanju slobode izražavanja u njegovoj učionici koja je uključivala prikazivanje karikatura islamskog proroka Muhameda.

Kasnije je otkriveno da je učenica koja se prva požalila na Patya svom ocu, koji je potom vodio kampanju na društvenim mrežama protiv Patya i komunicirao s njegovim ubojicom, lagala o svojoj prisutnosti u razredu.

Francuska je 2004. donijela poseban zakon o sekularizmu u školama, a 71 posto učitelja kaže da su se morali suočiti s učenicima zbog zabrane vidljivih vjerskih simbola, poput islamskog vela.

U školama u takozvanim “prioritetnim zonama”, često u nepovoljnim područjima, 80 posto učitelja prijavilo je barem jedan problem s vjerskim simbolima u učionici od 2004., a 63 posto od 2021. godine.

Anketa Ifopa također je pitala učitelje o ubojstvu g. Patyja i otkrila da 77 posto vjeruje da francusko Ministarstvo obrazovanja nije izvuklo pouke iz ubojstva učitelja i problema vjere u francuskim školama.

Prijavljene su i prijetnje učiteljima nakon ubojstva Patya, poput profesora francuske filozofije Didiera Lemairea, koji je stavljen pod policijsku zaštitu u veljači 2021. jer je napisao pismo u kojem brani Patyeve postupke kada je pokazao Muhamedovu sliku.