Polovica imigranata koji su ušli u Njemačku 2020. godine nisu imali identifikacijske dokumente

Prema informacijama njemačkog saveznog Ministarstva unutarnjih poslova, više od polovice imigranata koji su ušli u zemlju 2020. došli su bez ikakvih identifikacijskih papira.

Informacije su došle kao odgovor na pitanje koje je postavila libertarijanska političarka Slobodne demokratske stranke (FDP) Linda Teuteberg, a ministarstvo je reklo: „U 2020. udio prvih podnositelja zahtjeva za azil u dobi od 18 godina i više bez osobnih isprava iznosio je 51,8 posto.

Teuteberg je komentirala odgovor rekavši: „Činjenica da se svaki drugi podnositelj zahtjeva ne može identificirati na temelju odgovarajućih dokumenata glavni je izazov za naš sustav azila“, javlja njemačka televizija NTV.

U 2020. godini ukupno je zabilježeno 102.581 novih zahtjeva za azil, više od četvrtine, odnosno 26.520 zahtjeva, odnosilo se na djecu rođenu od tražitelja azila u Njemačkoj.

Federalni ured za migraciju i izbjeglice (BAMF) izjavio je da je pregledao ukupno 190.608 osobnih dokumenata tražitelja azila i utvrdio da je oko 2,36 posto ili 4.488 vjerojatno krivotvorina, ali nije poznato koliko je imigranata podnijelo lažne dokumente jer su mnogima od njih pregledani višestruki dokumenti.

Unatoč ograničenjima putovanja koja su postavljena kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, mnoge su zemlje u Europi i dalje prihvatile velik udio tražitelja azila, poput Njemačke.

U Švedsku je tijekom prvih jedanaest mjeseci 2020. stiglo preko 9.600 imigranata, što je broj koji je mnogo veći u odnosu na susjedne zemlje koje su prošle godine primile znatno manje imigranata.

Granična agencija Europske unije Frontex izjavila da je u EU tijekom 2020. godine ušlo 124.000 ilegalnih imigranata, što je pad na razinu koja nije viđena od 2013. godine.

Grčka je zabilježila najveći pad novih dolazaka, sa smanjenjem broja za 76 posto, dok su španjolski Kanarski otoci zabilježili osmerostruki rast u odnosu na prethodnu godinu, jer je na otoke stiglo više od 22.600 imigranata.