Polovica ispitanih Amerikanaca vjeruje da Trump ne može imati pošteno suđenje u New Yorku

Foto: Steven Hirsch-Pool / Getty Images

Većina Amerikanaca vjeruje da bivši predsjednik Donald J. Trump neće dobiti pošteno suđenje u New Yorku nakon što je velika porota prošlog tjedna optužila 45. predsjednika.

Anketa YouGov/Economist, objavljena u četvrtak, pitala je ispitanike: “Mislite li da Donald Trump može dobiti pošteno suđenje u New Yorku?”

Od uzorkovanih odraslih Amerikanaca, 40 posto misli da Trump ne može “dobiti pošteno suđenje u New Yorku”, dok 39 posto misli da može. Jaz se malo povećava među registriranim biračima, pri čemu je 42 posto odgovorilo “Ne”, a 40 posto reklo je “Da”.

Dok većina demokrata, 65 posto, misli da bi u New Yorku pravda trebala biti zadovoljena, većina neovisnih pridružuje se većini republikanaca, 69 posto, u njihovom uvjerenju da pošteno suđenje nije moguće. Od neovisnih, 38 posto misli da bi Trump bio podvrgnut nepoštenom suđenju, dok 33 posto misli da bi ono bilo pravedno.

Što se tiče registriranih birača, 46 posto kaže da je optužnica rezultat “legitimne istrage” ureda okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga, dok 45 posto kaže da je optužnica “rezultat lova na vještice”. Velika većina odraslih republikanaca, 76 posto, vjeruje da je optužnica proizašla više iz “lova na vještice” nego iz “legitimne istrage” naspram 78 posto demokrata koji misle suprotno.

Većina neovisnih, 39 posto, slaže se s republikancima da je istraga bila više “lov na vještice”, naspram 35 posto koji kažu da je bila “legitimna”.

Trump je u utorak uhićen i optužen za 34 kaznena djela krivotvorenja poslovne dokumentacije prvog stupnja.

YouGov anketa obuhvatila je 1.500 odraslih Amerikanaca, uključujući 1.319 registriranih glasača, od 1. do 4. travnja. Ponderirana margina pogreške je plus ili minus 3,2 postotna boda, a margina pogreške među registriranim biračima je plus ili minus 3 postotna boda.

Oglas: