Polovica izbjeglih Ukrajinaca već se vratila u zemlju

Foto: Alexander Khudoteply

Otprilike polovica Ukrajinaca koji su pobjegli od ruske invazije na njihovu zemlju sada se vratila u Ukrajinu jer je broj Ukrajinaca koji ulaze u Europsku uniju pao na razine viđene prije rata.

Povjerenica Europske unije za unutarnje poslove Ylva Johansson objavila je da se situacija uglavnom stabilizirala i da je broj Ukrajinaca koji dolaze u EU pao na razine koje su bile viđene prije invazije ruskih vojnih snaga u veljači.

“Kada je riječ o izbjegličkim tokovima, situacija je sada stabilna”, rekao je Johansson, dodajući: “Prijelazi između EU i Ukrajine, na brojkama su prije rata, tako da smo se vratili u normalu broja ljudi koji prelaze”, prenosi Deutsche Welle.

Granična agencija Europske unije Frontex također je izjavila da se otprilike polovica svih Ukrajinaca koji su izbjegli u EU od veljače u međuvremenu vratila, a očekuje se da će se još puno njih vratiti prije nove školske godine.

Brojke dolaze nakon što su razne agencije izvijestile o usporavanju broja Ukrajinaca koji bježe od ruske invazije posljednjih tjedana i mjeseci. Još u travnju je glasnogovornik ukrajinske granične sigurnosti tvrdio da se gotovo milijun Ukrajinaca već vratilo u zemlju.