Polovica Nijemaca ne podržava ulazak Ukrajine u NATO, žele početak pregovora s Rusijom

Foto: Global Look Press / dpa / Christophe Gateau

Više od polovice Nijemaca ne podržava ideju o ulasku Ukrajine u NATO, pokazuje anketa YouGov koju je naručila njemačka novinska agencija dpa.

Čak 54 posto ispitanika usprotivilo se toj mogućnosti, izvijestila je u petak novinska agencija.

Samo 27% anketiranih reklo je da bi pristali ponuditi Kijevu mogućnost članstva u vojnom bloku predvođenom SAD-om.

U travnju je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ustvrdio da većina Europljana ne bi razumjela ako Kijev ne dobije “zasluženu pozivnicu” za pridruživanje NATO-u. Očekuje se da će ukrajinski čelnik sada sudjelovati na summitu NATO-a u Litvi u srpnju, navodi dpa.

Većina Nijemaca želi da Kijev umjesto toga započne pregovore s Moskvom, pokazuje anketa YouGov. Prema istraživanju, 55% ispitanika pozvalo je na pregovore između Rusije i Ukrajine o okončanju sukoba. Samo 28% se protivilo tome.

Anketa dolazi u trenutku kada je Berlin upravo najavio još jedan veliki paket oružja za Ukrajinu. Vrijedan više od 2,7 milijardi eura, očekuje se da će nova isporuka oružja uključivati četiri zemaljska protuzračna obrambena sustava IRIS-T njemačke proizvodnje – nešto što same njemačke oružane snage još ne posjeduju – kao i 30 Leoparda 1 borbenih tenkova, 20 borbenih vozila pješaštva, 100 oklopnih transportera, 18 samohodnih topničkih sustava na kotačima i 200 izviđačkih bespilotnih letjelica.