Pomorske bitke: Pro-imigrantska organizacija u sukobu s libijskom obalnom stražom zbog krijumčarenja imigranata (Video)

Objavljeno:

© AP Photo/Mohamed Ben Khalifa

Pro-imigrantska „nevladina organizacija“ pod imenom Sea-Watch požalila se na libijsku obalnu stražu koja se „uplela“ u njihovo „spašavanje“ imigranata, dok Libijci tvrde da je Sea-Watch ušla u libijske teritorijalne vode.

Sea-Watch je berlinska pro-imigrantska organizacija koja na Mediteranu već neko vrijeme skuplja imigrante te ih ilegalno dovodi u Europu, djelujući tako kao ispomoć krijumčarima.

Iz organizacije tvrde kako su se nalazili 20 milja od libijske obale kada je prema njima krenuo drveni brod nakrcan imigrantima. Prije nego li je Sea-Watch preuzeo imigrante na svoj brod, umiješala se libijska obalna straža pri čemu se navodno skoro sudarila s brodom organizacije. Libijci su potom ukrcali imigrante na svoj brod te ih odvezli nazad u Afriku.

Sea-Watch tvrdi da su Libijci djelovali izvan teritorijalnih voda Libije, dok libijske vlasti navode kako je „međunarodna spasilačka organizacija Sea-Watch ometala rad obalne straže … u pokušaju da preuzme imigrante, tvrdeći kako Libija nije sigurna za njih.

Libijske vlasti također su navele kako je obalna straža upala u oružani sukob s krijumčarima dok je vraćala oko 500 imigranata nazad.

Tko je bio u pravu, što se tiče prelaska morske granice, nije poznato.

Autor: Tribun

 

Povezani članci

Posljednje objavljeno