Američki državni tajnik Mike Pompeo potvrdio je odobrenje transfera oružja u Saudijsku Arabiju, Jordan i Ujedinjene Arapske Emirate u iznosu od 8.1 milijardi dolara u pokušaju da se „zaustavi iranska agresija“, izvijestio je AFP.

Danas sam donio odluku u skladu s člankom 36. Zakona o kontroli izvoza oružja i naložio Odjelu [države] da odmah završi službenu obavijest o 22 neriješena prijenosa oružja u Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju u ukupnom iznosu od približno 8.1 milijardi dolara kako bi zastrašili iransku agresiju i izgradili partnersku samoobranu,“ rekao je Pompeo u petak.

Ta prodaja će podržati naše saveznike, unaprijediti stabilnost na Bliskom istoku i pomoći tim zemljama da se odbiju i da se obrane od Islamske Republike Iran“, rekao je Pompeo kako navodi AFP.

Pompeo je rekao da je taj potez bio „jednokratni događaj“. Naglasio je da su ti transferi oružja kritični za partnere Sjedinjenih Američkih Država u regiji kako bi mogli osigurati vlastitu obranu i podržati američke snage u regiji.

SAD tijekom proteklih 70 godina dao Izraelu preko 134 milijarde dolara – 5.27 milijuna po danu

Oprema uključuje održavanje zrakoplova; obavještajne akcije, nadzor i izviđanje; streljivo; i ostale zalihe, primijetio je Pompeo.

Ranije istog dana, član Odbora za vanjske poslove Senata Bob Menendez izjavio je u priopćenju da je Trumpova administracija pozvala na odredbu u američkom zakonodavstvu o prodaji oružja u SAD-u koja bi omogućila Bijeloj kući da zaobiđe Kongres i proda oružje Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugima.

Američki državni tajnik: „Bog je poslao Trumpa da spasi Židove“

Američki predsjednik Donald Trump javno je izjavio kako neće okončati američku podršku Saudijskoj agresiji u Jemenu iz straha od gubitka posla s Rijadom, za koji je ranije procijenio da vrijedi oko 100 milijardi dolara.

U svemu je po običaju najvažniji – Izrael.

Naime, prema Zakonu o kontroli naoružanja iz 1976. godine, od predsjednika SAD-a traži se da obavijesti Kongres o svakoj prodaji oružja, i ako je prodaja namijenjena Bliskom istoku, da se potvrdi da bilo koja pošiljka neće negativno utjecati na kvalitativnu vojnu prednost Izraela nad svojim regionalnim susjedima.

Kongres, sa svoje strane, može blokirati prodaju oružja jednostavno donošenjem odluke o neodobravanju.

Izrael lobira za dodatnih 900 milijuna dolara iz SAD-a