Ponovno uvedena javna bičevanja u Afganistanu

Četrnaest ljudi je u srijedu javno bičevano na nogometnom stadionu u istočnom Afganistanu, što je prvi put da su talibani pozvali Afganistance da prisustvuju tjelesnom kažnjavanju na sportskim stadionima otkako su zadnji put vladali zemljom 1990-ih.

Grupa, u kojoj su bile tri žene, svaka je dobila između 21 i 39 udaraca bičem pred gomilom od stotina stanovnika u gradu Pul Alam u pokrajini Logan. Sudionici su pozvani putem društvenih mreža, ali su zamoljeni da ne snimaju događaj.

“Četrnaest ljudi, uključujući tri žene, bičevano je u prisutnosti učenjaka, predstavnika vlasti i građana, zbog različitih grijeha uključujući preljub, pljačku i razne oblike korupcije na nogometnom stadionu u Logaru,” rekao je talibanski Vrhovni sud.

Omar Mansoor Mujahid, glasnogovornik talibana u pokrajini Logar, rekao je da su tri žene oslobođene nakon što su dobile udarce, ali da su neki od muškaraca zatvoreni. Navodno su još dvije osobe odvojeno bičevane u istočnoj pokrajini Laghman.

Prošlog je tjedna tajanstveni vrhovni vođa talibana, Hibatullah Akhunzada, najavio da će se u cijelom Afganistanu primijeniti strogi islamski šerijatski zakon, koji uključuje tjelesne kazne za niz zločina i prekršaja.