Indijski premijer Narendra Modi nedavno je izjavio da se populacija tigrova u Indiji povećala sa 2226 na 2967 tokom četiri godine. To je povećanje od skoro 33%, što također znači da Indija ima oko 70% svjetske populacije tigrova.

Ovo je sjajan povratak nakon 2006. godine, kada je u Indiji obitavalosamo 1411 slobodnih tigrova. Od tada je zabilježen napredak, iako se danas procjenjuje da u svijetu još uvijek postoji oko 4000 tigrova, piše Times of India.

Navedenih 4000 tigrova podijeljeno je u 13 zemalja među kojima su još Kina, Tajland, Rusija i Indonezija. U nekim je zemljama ostalo samo 100 tigrova, dok neke trebaju pronaći dokaze koji dokazuju da tigrovi i dalje postoje u njihovim krajevima.

Tijekom 1900-ih je u svijetu bilo gotovo 100.000 tigrova. Od tada je prenamjenomvelikih količina zemljišta za poslovne i industrijske potrebe, zajedno s lovom, drastično smanjen broj na današnje stanje. Gotovo 93% zemljišta koje su posjećivali tigrovi je promijenjeno.

Premijer Narendra Modi hvalio se uspjehom Indije u jednom od svojih mnogobrojnih komentara na Twitteru gdje je spomenuo da su prije najmanje devet godina odlučili povećati i udvostručiti populaciju tigrova do 2022.

Udvostručenje je rezultat indijske vlade koja stvarno poduzima korake kako bi spriječila smanjenje populacije tigrova. Još 2006. godine, broj tigrova bio je neizmjerno mali, što je dovelo do sastanka 2010. godine, kadaje potpisan prijedlog o povećanju.

Treba napomenuti da je 2010. godine populacija tigrova u Indiji povećana već na 1706., a svjetska populacija na 3200. To je značilo da je Indija već bila na dobrom putu.

Malezija je u tom pogledu nametnula stroge kazne krivolovcima, novčane i zatvorske. Većinu zemalja Južne Azije povezala je Međunarodna mreža za zaštitu divljine, koja je sve većem broju džungla dodijelila zaštićeni status, tako da tigrovi slučajno ne stupe u kontakt s ljudima tijekom lova.

Na konferenciji za novinare, Modi je spomenuo kako se broj zaštićenih područja povećao sa samo 692 na više od 860, a broj rezervata u zajednici skočio je s nepunih 43 na gotovo preko 100. Indija dans s oko 3000 tigrova, ima sigurno uporište u igri ekosustava i staništa. Oni se zapravo mogu pohvaliti da su jedno od najvećih i najsigurnijih staništa.