Popularnost AfD-a ponovno raste

3b9061b000000578-0-image-a-15_1482519419628

Potpora javnosti njemačkoj stranci AfD trenutno je na najvišoj razini u posljednjih godinu dana, slijedom terorističkog napada u Berlinu u kojem je poginulo 12 ljudi.

Kako se bliže savezni izbori u Njemačkoj iduće godine, protuimigracijska stranka AfD zabilježila je porast od 2,5 postotnih bodova podrške u posljednjih tjedan dana, te trenutno uživa podršku 15,5 posto građana.

CDU kancelarke Merkel izgubio je 1,5 posto i trenutno se nalazi na 31,5 posto, dok socijaldemokrati sa kojima CDU dijeli vlast, trenutno ima podršku 20,5 posto populacije.

Počinitelj terorističkog napada u Berlinu bio je tuniski imigrant kojem je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj. Anis Amri, koji se nalazio pod nadzorom obavještajnih službi zbog povezanosti sa džihadističkom scenom, ubijen je u sukobu sa talijanskom policijom u Milanu nakon što je uspio pobjeći iz Njemačke.

Nakon terorističkog napada, AfD je optužio Merkel i njezinu liberalnu politiku, za ugrožavanje sigurnosti u zemlji. Jedan od dužnosnika AfD-a, Marcus Pretzell, nazvao je žrtve napada „Merkelinim žrtvama“.

Izvor: Daily Mail