Novo izvješće Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazalo je dramatičan porast novih slučajeva sifilisa diljem Europe, nadmašujući broj novih slučajeva HIV-a.

U novom izvješću ECDC-a razmatrani su slučajevi sifilisa koji su zabilježeni u 30 zemalja u razdoblju od 2007. do 2017. Utvrđeno je da se broj novih slučajeva povećao za čak 70 posto od 2010. godine, na rekordnih 33.189, izvještava Sächsische Zeitung.

ECDC ističe da su novi slučajevi spolno prenosivih bolesti sada češći od HIV-a, navodeći da je u 2017. godini bilo 25.353 novih slučajeva HIV-a, što je smanjenje u odnosu na 31.000 godinu ranije.

Voditelj ECDC-ovog programa za HIV i spolne bolesti, Andrew Amato-Gauci, komentirao je nove brojke govoreći: „Rast broja infekcija sifilisom koje vidimo u Europi i drugim zemljama širom svijeta rezultat je nekoliko čimbenika kao što su seks bez kondoma i s više seksualnih partnera, u kombinaciji s manje straha od dobivanja HIV-a.

U nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Island i Irsku, broj slučajeva sifilisa se više nego udvostručio, a samo su dvije zemlje, Rumunjska i Estonija, izvijestile o padu novih slučajeva.

Muškarci u dobi od 25 do 34 godine najviše su skloni zarazi tom bolešću, a studija navodi da su homoseksualni muškarci izloženi posebnom riziku.

Organizacija Deutsche Aidshilfe pripisuje porast slučajeva sifilisa brojnim čimbenicima, uključujući smanjenje korištenja kondoma zbog poboljšanja u liječenju HIV-a, zajedno sa simptomima bolesti koji ponekad traju tjednima ili se uopće ne pojavljuju.

Sifilis nije jedina spolno prenosiva bolest koja bilježi porast u Europi. Prošle godine, švedsko javno zdravstvo otkrilo je da je zemlja zabilježila rekordan porast slučajeva gonoreje 2017., preokrenuvši trend koji je gotovo eliminirao bolest.