Porast tržišta lažnih cjepiva, testova i potvrda o cijepljenju

Kako su već ranije upozoravale sigurnosne službe i Interpol, pojavilo se ilegalno tržište lažnim cjepivima, potvrdama o cijepljenju i negativnim testovima na korona virus. Trgovina se obavlja na takozvanom „tamnom internetu“ ili dark webu, a usluge se plaćaju bitcoinima.

Firma za IT sigurnost „Check point research“ da je na dark webu, dijelu interneta koji je nedostupan običnim tražilicama i kriptiran, u posljednja tri mjeseca zabilježen zabilježen porast oglasa za lažna cjepiva od čak 300 posto. Kupci su razni preprodavači koji žele zaraditi na prevarama. Nude se lažna cjepiva, lažne potvrde o cijepljenju i negativni testovi na korona virus.

Lažne potvrde o cijepljenju prodaju se za 200 dolara po potvrdi, dok je negativne testove moguće kupiti po cijeni od 25 dolara.

Preprodavači cijepiva oglašavaju isporuke većih količina cjepiva za čiju pošiljku traže između 500 i 600 dolara.

Nadležne institucije svih zemalja upozoravaju da građani ne pokušavaju na vlastitu ruku dobaviti cjepivo, jer se ono mimo službenih kanala jednostavno ne može nabaviti, barem ne legalnim putem, a u slučaju ovakve ilegalne dobave upitna je učinkovitost i sigurnost onoga što će biti isporučeno, te hoće li uopće nešto biti isporučeno.