Ukrajinski glavni vojni tužitelj izjavio je da su ukrajinske oružane snage, te ostale ukrajinske postrojbe koje sudjeluju u borbama na istoku zemlje, u posljednje tri godine imale 10.103 žrtve nastale u neborbenom djelovanju. Ministar obrane prvenstveno je za tu poraznu statistiku optužio zlouporabu alkohola i nedostatno pridržavanje mjera sigurnosti.

Zapanjujuće brojke objavio je u subotu Anatoly Matios, glavni vojni tužitelj. „Od 2014. godine na ovamo imali smo 10.103 žrtava među oružanim snagama i drugim postojbama koje su stale u obranu zemlje, koje su se dogodile izvan borbenog djelovanja, što pogibija, što ranjavanja.

Preko dvije tisuće vojnika poginulo je dok nisu bili u akcijama. Matios je dodao da je dodatnih 3.700 vojnika nastradalo u području borbi, no od uzroka koji nisu posljedica borbenog djelovanja neprijatelja.

Ukupno dvije brigade smo izgubili zbog nepridržavanja vojnih pravila ponašanja i kriminalnih radnji protiv suboraca.“

Matios je ove brojke nazvao „zastrašujućima“, te se požalio da nitko o njima javno ne govori. Da bi stvar bila još gora, stotinu tisuća vojnika koji su sudjelovali u „anti-terorističkim operacijama“ na istoku, sada pate od post-traumatskog stresnog poremećaja.

Ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorac rekao je da su razni razlozi stradanja izvan borbenog djelovanja. „Neki ljudi umru od bolesti. Neki zbog nepridržavanja mjera sigurnosti. Nažalost, ponekad je uzrok i zlouporaba alkohola.