Prema pisanju nekih hrvatskih medija, hrvatska vlada planira pored Petrinje, u mjestu Mala Gorica, izgraditi prihvatilište za tražitelje azila na prostoru nekadašnjeg prognaničkog naselja.

Još u srpnju je Samostalni sektor MUP-a za schengensku koordinaciju i fondove EU donio odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta pod nazivom „Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju“.

Za tu namjenu planira se utrošiti četiri milijuna eura, tri iz EU fondova, jedan iz državnog proračuna. O svemu tome stanovnici Petrinje službeno ne znaju ništa, niti ih je itko o tome išta pitao, iako već neko vrijeme kruže glasine kako im u susjedstvo dolaze imigranti.

Nekadašnje prognaničko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno, te bi se ovdje trebalo izgraditi kontejnersko naselje. U odluci o dodjeli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici stoji da je svrha projekta „osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapređenja uvjeta smještaja i pružanja usluga prihvata tražiteljima međunarodne zaštite“.

Trenutno je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za izgradnju prihvatilišta koje će, prema tvrdnjama iz MUP-a, za početak biti namijenjeno za mali broj tražitelja međunarodne zaštite.

Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz uspostavu Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici”, stoji u odgovoru pristiglom u Petrinju iz MUP-a o uspostavi prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici.