Porezno opterećenje umirovljenika povećalo se pet puta u roku od deset godina, prema podacima koje je u srijedu objavilo njemačko Ministarstvo financija.

Na primjer, novi umirovljenici sada moraju plaćati 430 eura poreza godišnje za mjesečnu bruto mirovinu od 1500 eura, u usporedbi sa 79 eura u 2010. godini, prenosi The Local.

Ti podaci objavljeni su u srijedu, u sklopu istrage koju je Federalnom ministarstvu financija podnijela komunistička stranka Die Linke.

Za pojedinca s mjesečnom bruto mirovinom od 1700 eura, na početku isplata mirovine trebalo je oduzeti 294 eura poreza 2010. godine. Ove se godine ta cifra popela na 758 eura.

Da je mjesečna zarada iznosila 2000 eura, u 2010. godini trebalo je pokirti 679 eura poreza. Sada se ta vrijednost popela na 1326 eura.

Čelnik stranke Die Linke Dietmar Bartsch kritizirao je sve veće oporezivanje mirovina kao „de facto smanjenje mirovina“.

Oštar porast poreza navodno je nastaozbog promjene koja je uvedena 2005. godine. Do tada je bio dopušten neoporezivi dio od 50 posto mirovine. Međutim, od tada je stopa poreza na mirovine porasla za dva postotna boda godišnje.

Porez postaje obvezan kada ukupni prihod umirovljenika premaši osnovno godišnje porezno oslobođenje (9168 eura ili 764 eura mjesečno). Prosječna mjesečna mirovina u 2018. godini iznosila je 1219 eura.

U sljedećih nekoliko godina porezno opterećenje za male i srednje mirovine nastavit će se povećavati“, rekao je Barsch.

Pozvao je ministra financija Olafa Scholza i ministra rada Hubertusa Heila (obojica iz SPD-a) da predstave plan sa znatno većim poreznim olakšicama za zaštitu malih i srednjih mirovina.

U 2015. godini porezni obveznici s mirovinskim primanjima državi su platili 34,65 milijardi eura poreza na dohodak.

Trenutno se u Njemačkoj vodi pritisak da se dobna granica za umirovljenje poveća na 69, u odnosu na trenutnih 67 godina.