Tijekom studenog ove godine, portugalski suci potvrdili su odluku nižeg suda koji je ustanovio da je četvero njemačkih turista bilo protuzakonito stavljeno u karantenu. U presudi je također objašnjeno da su PCR testovi nepouzdani po pitanju rezultata testiranja na koronavirus.

Presuda je donesena 11. studenog, nakon što su četvorica Nijemaca podigli tužbu protiv azorske Regionalne zdravstvene uprave. Turisti su se žalili da su bili protuzakonito pritvoreni u hotelu bez svog pristanka, nakon što je kod jednog od njih testiranjem pomoću PCR testa utvrđena navodna prisutnost koronavirusa. Ostali su označeni kao „bliski kontakti“ i stavljeni u karantenu.

Niži sud presudio je u korist njemačkih turista, na što je uprava uputila žalbu. Međutim, lisabonski Žalbeni sud potvrdio je odluku nižeg suda čime je određeno da je Regionalna zdravstvena uprava prekršila portugalski zakon i međunarodno pravo prisilnim oduzimanjem slobode kretanja i zatvaranjem Nijemaca. Suci su također dodali da samo liječnik može „dijagnosticirati“ bolest te su kritizirali činjenicu da liječnici nisu to imali mogućnost učiniti.

Pored presude, suci su na 34 stranice obrazloženja utvrdili da famozni PCR testovi mogu biti nepouzdani po pitanju utvrđivanja zaraženosti osobe koronavirusom.

U pogledu trenutnih znanstvenih dokaza, ovaj test pokazao se nepouzdanim, da pozitivan test odgovara infekciji osobe virusom SARS-CoV-2.

Prema presudi se da zaključiti da je sud utvrdio kako pozitivan rezultat testa ne mora potvrditi postojanje koronavirusa.

Suci također navode da „pouzdanost testa ovisi o broju korištenih ciklusa“ i da „pouzdanost ovisi o prisutnom virusnom opterećenju.

Broj ciklusa u većini američkih i europskih laboratorija kreće se između 35 i 40, dok neki stručnjaci tvrde da je 35 ciklusa previše i da bi 25 do 30 ciklusa bilo razumnije. Svaki ciklus eksponencijalno povećava količinu stanica zaraženih virusom u DNK uzorku.

Početkom godine, podaci iz tri američke države, New York, Massachusetts i Nevada, pokazali su da je i do 90 posto osoba s pozitivnim testom moglo biti negativno, ako se uzme količina virusa pronađena u njihovim uzorcima. To ne isključuje samu prisutnost virusa u njima.

Portugalski sud citirao je i studiju koju su proveli vodeći europski i svjetski stručnjaci, a koju je objavio i službeni medicinski časopis Oxford Academic. Studijom je utvrđeno da osobe kojima je nalaz bio pozitivan na koronavirus, u slučaju 35 i više ciklusa, imaju manje od 3 posto šanse da su zapravo zaraženi. Točnije rečeno, „vjerojatnost da će testovi pokazati lažno pozitivne rezultate je veća od 97 posto“, ako se uzme u obzir broj ciklusa.

Suci u Portugalu priznali su da nije poznat broj ciklusa koji se koristi u portugalskim laboratorijima, ali su to ubrojili kao dodatni dokaz kojim je pritvaranje njemačkih turista bilo protuzakonito.

Na toj osnovi izjavili su da „ovaj sud nikako nikada neće moći utvrditi“ je li spomenuti turist bio doista zaražen i jesu li ostali bili izloženi toj zarazi.

Ovo nije ujedno i prvi takav slučaj koji navodi nepouzdanost PCR testova. Istu nepouzdanost spominju i osobe iz hrvatskog Stožera civilne zaštite koji su spominjali kako su „svjesni njihovih mana“, ali se oni i dalje koriste za testiranje.

Razne vrste obveznih maski su se također pokazale nepouzdanim u zaštiti samih osoba od koronavirusa, iako navodno donekle štite druge od potencijalno zaražene osobe koja nosi masku. Ipak, vrsta maske nije striktno definirana, pa je samim time i nošenje nekih beskorisnih maski samo po sebi proturječno logici, ali se tolerira.

Podsjetimo, PCR testovi osnova su za utvrđivanje zaraženosti osoba, na konto čega se podaci o broju zaraženih na dnevnoj osnovi šalju u medije. Nakon toga, Stožer najavljuje nove strože mjere koje unose teške restrikcije svih oblika.