Svi pravi muškarci vole oružje, zar ne? Još dok smo bili djeca igrali smo se s plastičnim i drvenim pištoljima, glumili da pucamo jedni na druge, igrali smo se s plastičnim vojnicima, a kasnije smo istu praksu nastavili i u virtualnom svijetu.

Mnogi od nas, oni koji su dovoljno stari, služili su i vojni rok, pa smo imali prilike baratati i s pravim oružjem, iako nedovoljno ako mene pitate. Činjenica je da je oružje uvijek bila „muška stvar“, no isto tako si trebao biti „muškarac“ da bi baratao njime.

Puška, pištolj, nož, to su odlični alati, no da bi znao vladati njima, prvo moraš znati vladati sobom.

Sjećate se vojne obuke? Koliko je trajala? 10 mjeseci, a za vrijeme Jugoslavije i dulje. I koliko ste vremena tijekom te obuke doista baratali puškom, koliko puta ste pucali iz nje? Ne baš previše, zar ne? Pa čemu je onda služio ostatak vremena?

Služio je tome da od vas napravi vojnike, ratnike. Ratnik nije netko tko ima oružje, ratnik je netko tko posjeduje ratnički duh i mentalnu sposobnost samokontrole i discipline, a zahvaljujući tim kvalitetama on točno zna kako će postupiti u kojoj situaciji, te kada će primijeniti svoj alat – oružje.

Fascinantna stvar glede oružja jest da ono može bit jednako opasno u rukama lokalnog štemera od dva metra i sto kila kao i u rukama starice od 70 godina koja se upravo vraća s nedjeljne mise. Problem s oružjem je taj što mnogima posjedovanje oružja služi kao zamjena za posjedovanje ratničkog duha.

Naučiti nekoga kako da barata s oružjem je poprilično jednostavna stvar, štoviše, svi koji su služili vojsku sjećaju se koliko kratko je zapravo trajala obuka baratanja oružjem. Ako ste nekoga naučili kako držati pušku, kako naciljati metu i kako stisnuti obarač, vi niste stvorili vojnika, a kamoli ratnika. Naučiti nekoga disciplini i samokontroli je teži dio obuke.

Mentalna snaga, samokontrola, promišljanje i naposljetku hrabrost su kvalitete koje čovjek mora izgraditi, one ne dolaze preko noći, a još manje kupnjom oružja. Pravi ratnik zna da su pištolj, nož i bomba samo alati, a pravo oružje je on.

Dok isti takav mentalitet ne usvojiš u svojoj glavi, trebaš biti krajnje oprezan pri baratanju oružjem. Bez mentalne pripreme i svjesnosti, oružje će ti samo napuhati ego i dovesti te u veću opasnost nego prije. Možeš gadno ozlijediti sebe, svoje prijatelje, stvoriti si problem zbog kojeg ćeš većinu života provesti u zatvoru. A zbog čega? Zbog toga jer nisi bio spreman. Jednom kad stvoriš takav mentalitet, shvatit ćeš da ti oružje možda nije ni potrebno.

Rukovanje oružjem može iz čovjeka izvući najbolje kvalitete, ili može biti katalizator koji će na površinu izvući ono najgore. Uvijek budi svjestan da je tvoj um tvoje najsnažnije oružje.

Autor: Ivica Mandekić