Hrvatska gospodarska komora (HGK) nedavno je ponovno organizirala sastanak predstavnika Ministarstva financija te čelnika deset najjačih hrvatskih tvrtki iz različitih sektora. Tema sastanka bila je porezna reforma, posebice ona po pitanju poreznog rasterećenja i povećanja plaća.

Iz HGK navode kako su glavni zahtjevi poduzetnika smanjenje poreza na dohodak te povećanje ili proširenje neoporezivih primitak poput smještaja, prijevoza i prehrane radnika. Dio tematike zauzeo je i prijedlog o uvođenju neograničenog prekovremenog rada, u dogovoru između poslodavca i radnika te druge teme, prenosi portal Prvi plan.

Oglas:

        

Hrvatsko gospodarstvo, koje je suočeno s velikim odljevom radne snage, navodno se pokušava nositi s tim problemom kroz iznenadna povećanja primanja kad je voda prešla preko grla.

U svemu tome ulogu svakako imaju basnoslovne porezne cifre, što poslodavce dodatno čini „škrtima“.

Iako poslodavci već duže vrijeme traže porezna rasterećenja, kako bi se očuvala postojeća radna snaga, ali i privukla nova, državni aparat ostaje tradicionalno gluh i slobodno rečeno – glup.

Razgovaramo sa svima, poreznom strukom, akademskom zajednicom i naravno, gospodarstvenicima. Želimo čuti što vas muči, ali morate imati na umu da su želje jedno, a mogućnosti drugo. Namjera nam je da u danim okolnostima dodatno financijski i administrativno rasteretimo gospodarstvo,“ komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

Ipak, hrvatske vlasti su se umjesto smanjenja poreza okrenule povećanju, odnosno ukidanju kvota za uvoz stranih radnika, misleći valjda kako će naivni stranci raditi za siću.

Pored toga, državni aparat i javna uprava i dalje se ne mijenjaju po pitanju brojnosti zaposlenih. Naprotiv, nedavno je primjerice Ministarstvo državne imovine odlučilo udvostručiti broj svojih zaposlenika.

I premda su bruto plaće hrvatskih radnika veće od onih u Njemačkoj, kako ističe predsjednik uprave Končar elektroindustrije Darinko Bago, domaća radna snaga je i dalje suočena s mizerijom i sustavnim lažima o tobož „solidnoj“ prosječnoj plaći.

Osim po pitanju ovakvih poreza i shodno malih plaća, mlade Hrvate očekivano smetaju i već tradicionalni društveni trulež, pesimizam, zatucanost i zaostalost velikog dijela građanstva, koji su i dalje na visokoj razini.

Sve u svemu, demokratski pristup rješavanja gospodarskih problema i dalje je na razini tog istog društva.