Hrvatsko Ministarstvo financija u svibnju je izdalo nalog za blokiranje pristupa web stranicama 22 strane kladionice. Međutim, stranicama se bez ikakvih problema i dalje može pristupiti.

Kladioničari, što je danas u Hrvatskoj postala prava profesija, i dalje mogu pristupiti „zabranjenim“ kladionicama jednostavnom promjenom web preglednika. Pored toga, neke od „ilegalnih“ kladionica jednostavno su doskočile problemu uvođenjem alternativnih linkova koje omogućuju zaobilaženje blokade, prenosi Poslovni dnevnik.

Iz hrvatske Udruge za igre na sreću od vlasti traže da poduzmu oštrije mjere kako bi spriječili ilegalno klađenje, poglavito zbog činjenice da se time godišnje gubi preko milijardu kuna izbjegavanjem plaćanja poreza.

Ministarstvo financija navodno je upoznato s ovim problemima i tvrde da će se zabrana i dalje provoditi, ali nisu definirali kako uz izgovor da isti problem imaju i ostale članice EU.

Ministarstvo financija namjerava blokirati pristup stranim internetskim kladionicama

Pritom se ističe kako još nije pronađen jedinstven i učinkoviti sustav za rješenje problema, ali tvrde da kada utvrde kršenje novog pravilnika, izdaju nalog za blokiranje stranice koju provode pružatelji usluga pristupa internetu.

Kako bi paradoks bio potpun, proces provođenja „zabrane pristupa“ može potrajati i 15-ak dana.

Iz Porezne uprave ističu kako se javna obavijest s popisom web adresa „blokiranih“ stranica redovno ažurira.

Kako ističe Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost, europske zemlje pokušavaju riješiti ovaj problem i drugim metodama, poput blokiranja bankovnih transakcija.