Ruski direktni investicijski fond i Ministarstvo zdravstva brazilske savezne države Bahia potpisali su sporazum o nabavi 50 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnik V.

Isporuka cjepiva u Brazil trebala bi počeli u studenom ove godine, nakon što brazilska regulatorna tijela odobre cjepivo. Ovaj sporazum omogućiti snabdijevanje i ostalih brazilskih saveznih država istim cjepivom u budućnosti.

Sporazum ističe kako je platforma cjepiva na kojem je Sputnik V napravljen, a koja se temelji na adenovirusnim vektorima, do sada će dovoljno istražena te se kroz desetljeća istraživanja pokazala sigurnom kroz preko 250 kliničkih ispitivanja, navode iz brazilskog fonda.

Vlada brazilske države Bahia zadovoljna je s potpisanim sporazumom koji osigurava pristup cjepivu našim ljudima čim to odobre brazilska regulatorna tijela. Ovo cjepivo izrađeno je koristeći ljudske adenoviruse, što je jedna od najsigurnijih i naučinkovitijih platformi za izradu cjepiva u svijetu, te vjerujemo da će treća faza kliničkih ispitivanja potvrditi podatke o učinkovitosti i sigurnosti iz prve i druge faze ispitivanja“, izjavio je dr. Fabio Vilas-Boas Pinto, ministar zdravstva države Bahia.

Sputnik V naručio je i Meksiko. Farmaceutska tvrka Landsteiner Scientific također je potpisala sporazum o nabavci i distribuciji 32 milijuna doza cjepiva u Meksiku.

Alejandro Lara, predstavnik meksičke tvrtke, potvrdio je da je isporuka zakazana za studeni ove godine, no da se još čeka odobrenje meksičkih nadležnih tijela.

Cjepivo prvo treba biti odobreno od strane meksičkih regulatornih tijela, a vjerujemo da će se uskoro i dogoditi. Ne možemo dočekati 2021. bez cjepiva“, rekao je Lara.