Potpredsjednica EK Dubravka Šuica pozvala na povećanje afričke imigracije u Europu

Foto: Thierry Monasse

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica sugerira da bi Europa trebala povećati imigraciju iz Afrike i drugih područja kako bi zaustavila demografske probleme s kojima se kontinent suočava zbog starenja stanovništva.

Šuica je ovog tjedna izjavila da je oko petine stanovništva Europe 2021. godine bilo starije od 65 godina te da se broj starijih od 65 godina povećava u svakoj članici Europske unije.

“Prema predviđanjima, 2070. godine Europa će činiti samo 4 posto svjetske populacije. Dakle, ovo moramo dovesti u ravnotežu. I to je razlog zašto nas zanima globalna demografija”, rekla je.

Šuica, koja obnaša dužnost povjerenice EU-a za demokraciju i demografiju, izjavila je da bi useljavanje iz područja poput Afrike, koja ima prosječno najmlađe stanovništvo od svih kontinenata u svijetu, bilo način da se riješi prijeteća demografska kriza s kojom se Europa suočava, prenosi Euractiv .

Komentari nisu novi za člana Europske komisije, a bivši predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je 2017. da Europa mora dopustiti milijunima migranata iz Afrike da migriraju u nju.