Popularni WhatsApp u ponedjeljak je priznao kako je aplikacija bila metom značajnog proboja sigurnosti te da je putem aplikacije na mobitele korisnika instaliran spyware čak i ako se korisnici nisu javljali na lažni poziv. Sam spyware je djelo izraelske tvrtke NSO.

Problem je otkriven početkom svibnja, a problem je navodno riješen prošlog petka nakon ažuriranja aplikacije, javlja Jewish Business News.

Neprimjetnom instalacijom spywarea, izraelska tvrtka imala je punu mogućnost kontrole nad mobitelom, posebice po pitanju paljenja kamere i mikrofona.

Riječ je o špijunskom sustavu kojeg je razvila izraelska tvrtka NSO Group koja se bavi razvojem špijunskih softvera. Kako bi se spyware instalirao na mobitel, na njega je odašiljan poseban poziv na kojeg se korisnik uopće nije morao javiti.

Nakon što je poziv završen, špijunski softver neprimjetno je instaliran na mobitel, a poziv bi se uredno brisao s uobičajenog popisa poziva.

NSO je proizvođač Pegasusa, programa koji bez problema uključuje mikrofon i kameru na mobitelu te može skupljati sve vrste poruka lokacije kretanja i slične podatke.

WhatsApp navodi kako je „određen broj korisnika bio metom ove ranjivosti od naprednog cyber igrača.

Ova popularna aplikacija u vlasništvu je Facebooka, a oboje su već bili metama sugestija i optužbi kako je riječ o tvrtkama koje osim dijeljenja privatnih podataka korisnika različitim tvrtkama, te iste podatke šalju i obavještajnim agencijama.

NSO-ova tehnologija je licencirana među vladinim agencijama isključivo u svrhu borbe protiv kriminala i terorizma, a tvrtka ne upravlja sustavom,“ navodi se u priopćenju NSO-a, „Istražujemo navode o zloupotrebi i, ako bude potrebno, poduzet ćemo mjere uključujući onemogućavanje sustava. NSO ni u kojem slučaju ne sudjeluje u radu ili identifikaciji ciljeva, već samo od strane agencija za provedbu zakona i obavještajnih službi.

Protiv NSO-a je reagirao i Amnesty International tvrdeći kako tvrtka „prodaje svoje proizvode vladama koje su poznate po kršenju ljudskih prava, dajući im alate za pračenje aktivista i kritičara.“ S tim u svezi pozvali su izraelske aktiviste da zatraže od vlasti ukidanje izvozne trgovačke licence NSO-u.

U sličnom slučaju 2016. godine, Apple je najavio hitno ažuriranje iPhone uređaja nakon kršenja sigurnosti od strane NSO-a, te je pozvao korisnike da ga hitno instaliraju.