To je to – Antwerpen sada ima više stranaca nego domaćina,“ tvrdi naslov u francuskom tjedniku, L’Express, s obzirom da su novi podaci pokazali da je 53,2 posto stanovnika u gradu stranog porijekla.

Prema najnovijem demografskom izvješću City Monitora, kao i podacima koje je sociolog Jan Hertogen prikupio početkom ovog mjeseca, sjevernoafrički imigranti – koji u Belgiji uglavnom dolaze iz Maroka – i migranti iz zapadne Azije, koji su uglavnom iz Turske, čine najveći udio stanovnika Antwerpena.

Budući da je udio stranaca u gradu porastao sa 46 posto u 2014., primjetno je i da takav etnički preokret ima očite posljedice za politiku u Antwerpenu, koji je od 2013. vodio gradonačelnik Bart De Wever, kao član konzervativne stranke Novi flamanski savez (N-VA).

No, studija Sveučilišta u Antwerpenu utvrdila je da je u listopadu prošle godine gotovo 90 posto birača marokanskog ili turskog porijekla glasovalo na izborima za marksističke stranke, pri čemu se 31 posto odlučilo za ekstremno marksističku Radničku stranku (PVDA).

N-VA je privukla krajnje nizak udio glasova u gradu s ovakvom etničkom slikom pri čemu je 10 posto „starih Belgijanaca“, koji su glasovali 2012. godine, zamijenjeno biračima imigrantskog porijekla u vrijeme prošlogodišnjih anketa.

Brojke su već 2015. godine pokazale da 72 posto djece u gradu mlađe od šest godina ima strano porijeklo.

Budućnost mjesta u nadolazećim desetljećima može se čitati iz sastava djece od 0 do 6 godina i evolucije ove demografije u posljednjih nekoliko godina,“ tvrdi sociolog Jan Hertogen dodajući da će se „uz francuski, engleski, njemački itd. govoriti berberski te nizozemski arapski, marokanski arapski i za neku djecu ‘standardni’ arapski.