Povjerenik za migracije EU Dimitris Avramopoulos pozvao je zemlje članice Europske unije da migrante izravno izvedu iz zemalja Afrike, pozivajući se na trenutne razgovore s Ruandom.

Avramopoulos je rekao da bi želio da članice EU dovode daleko više „ranjivih“ imigranata izravno iz „izbjegličkih“ kampova u raznim afričkim zemljama izjavivši: „Pozivam sve države članice da pojačaju svoje napore na doseljavanju i izvrše svoje obveze za prihvat izbjeglica što prije, koliko je moguće.

Oglas:

        

Povjerenik EU posebno je spomenuo Libiju, zemlju s oko 500.000 ili više imigranata, prenosi Die Welt: „Potrebno je izvesti više hitnih evakuacija iz Libije.

Poziv Avramopoulosa identičan je onom kapetanice broda Carole Rackete koja je tražila da EU primi najmanje 500.000 imigranata iz Libije. Liječnici bez granica također su postavili slične zahtjeve prema Njemačkoj, ali su naveli mnogo manji broj imigranata.

Avramopoulos je rekao da je do sada iz Afrike u Europu došlo oko 35.000 migranata kao dio programa preseljenja EU u posljednje dvije godine, ali je dodao: „Ne smijemo se žaliti. Premještanja bi trebala postati najvažniji način ulaska u Europsku uniju za one kojima je potrebna zaštita.

Moramo preseljenje učiniti prioritetom ako želimo podržati partnerske zemlje koje su preuzele izbjeglice. Međutim, to je također važno kako bi se izbjeglice koje žele putovati Europom osigurale na siguran način, kako više ne bi morale pribjegavati opasnim i ilegalnim morskim i kopnenim putovima“, dodao je.