Povjerenik Europske komisije: „Talijanska vlada želi uništiti Europu“

Nakon slučaja Diciotti (brod s ilegalnim migrantima) i okršaja oko fondova EU, Oettinger ulazi u novi klinč: „Europa se suočava sa smrtonosnom opasnošću“. I stavlja krivnju na talijanske ministre Salvinia i Di Maia.

Upravo dok žutozelena vlada (kolokvijalni naziv za koaliciju koja vlada Italijom) počinje stavljati u proceduru iduće gospodarske manevre, iz Bruxellesa dolazi novi, teški napad. Ponovno ga izvodi europski povjerenik odgovoran za proračun Guenther Oettinger, koji se ranije prikazao sve samo ne obazriv prema talijanskoj vladi koju vodi Giuseppe Conte. „Europska Unija se nalazi pred smrtonosnom opasnošću – rekao je tijekom jednog sastanka u Bruxellesu – a talijanska vlada želi oslabiti ili uništiti Europu“.

Da se Oettingeru nije previše svidjela nova talijanska vlada, shvatilo se već od prvih istupa. U svibnju ove godine likovao je pred povećanjem duga nadajući se da će „tržište naučiti Talijane da bolje glasaju na idućim izborima“. Od tog trenutka uzeo je svaku prigodu da napadne Mattea Salvinia i Luigia Di Maioa. Sa vođom Lege, na primjer, išao je u okršaj zbog odluke da se iskrcaju ilegalni migranti s broda Diciotti. Sa političkim šefom Pokreta pet zvijezdica, završio je u svađi glede sredstava koje Rim uplaćuje u europske blagajne.

Jučer navečer tijekom jednog događanja u Bruxellesu, prema portalu Politco.eu vratio se napadima. Učinio je to baš na dan kad je talijanska vlada krenula s prvim koracima ka odluci o zakonu o proračunu koja treba doći u idućim tjednima.

Po meni se (europski) projekt nalazi pred smrtonosnom opasnošću“, pojasnio je Oettinger tijekom susreta organiziranog od strane jedne njemačke asocijacije dobrotvornih udruženja. „Pojedini u Europi – nastavio je – žele ju oslabiti ili čak uništiti“. Poslije je spomenuo i imena. Između njih, pored poljske, mađarske i rumunjske nalazi se i talijanska vlada.

IZVORIl Giornale