Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi ustvrdio je da vlade koje uvode snažne granične kontrole kako bi spriječile ulazak ilegalnih imigranata u svoje zemlje to čine zbog rasizma.

Grandi je govorio na događaju u Italiji, izjavivši da je šokiran razlikom u stavovima europskih zemalja prema onima koji bježe od sukoba u Ukrajini i imigrantima koji u Europu dolaze iz različitih dijelova svijeta.

“Nisam šokiran izjavom da su Ukrajinci izbjeglice koje je lakše ugostiti, zbog zemljopisne i kulturne blizine”, rekao je i dodao: “Šokiran sam od onih koji kažu da su Ukrajinci prave izbjeglice, a drugi nisu.” izvještava web stranica InfoMigrants koju financira Europska unija.

Prema Grandiju, zemlje koje žele biti strože prema ilegalnoj imigraciji motivirane su rasizmom, rekavši da je “za druge odgovor restriktivno zakonodavstvo, bodljikava žica, pomorske blokade i odbijanja. Ovo je rasizam. Imamo zakonsku i moralnu dužnost poželjeti dobrodošlicu imigrantima.”

“Lekcija iz Ukrajine korisna je za razumijevanje kako odgovoriti na kretanje onih koji nemaju ništa. U samo nekoliko tjedana oko sedam milijuna Ukrajinaca stiglo je u Europu, a ne samo nekoliko brodova”, rekao je.