Povjerenik za gospodarstvo EU: Europi treba 1.5 bilijuna € za oporavak zbog opstanka EU

A „dogovorili“ oko 500 milijardi € novih dugova.

Europska unija žurno zahtijeva financijske injekcije kako bi ostala na površini i preživjela epidemiju korona virusa koja trenutačno pustoši kontinent, upozorio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Ogromnih 1,5 bilijuna eura moglo bi biti potrebno za „rješavanje ove krize“, rekao je Gentiloni uoči samita čelnika EU o krizi izazvanoj pandemijom Covid-19, javlja RT.

Povjerenik za gospodarska i financijska pitanja rekao je da Europa prolazi kroz „najgoru krizu“ od Drugog svjetskog rata, koja prijeti samom postojanju EU kao jedinstvenog ekonomskog i političkog entiteta.

Gentiloni je citirao prognozu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekavši kako bi EU ove godine mogla zabilježiti neviđeni pad BDP-a od 7,5 posto. U 2009. godini, za vrijeme globalne financijske krize, BDP EU pao je za samo 4,4 posto.

On je također odbacio ideju o zajedničkim euroobveznicama koje zagovara njegova vlastita nacija i kojoj se Njemačka dosljedno protivi. Pristup je nazvao „nazatkom“, dodajući da mu je Europa „imala već dovoljno toga.“ Kako bi se izbjeglo produbljenje krize, Europa umjesto toga pod hitno treba „zajednički alat za financiranje obnove“, rekao je.

U suprotnom, riskiramo [situaciju] da se zbog prevelike razlike između gospodarstava u eurozoni i ostatka jedinstvenog tržišta sve slomi na dva dijela.

Sat otkucava, upozorio je Gentiloni. „Ne možemo čekati dok virus ne ‘postigne mir’ s nama prije nego što se obnovimo. Obnova mora započeti sada, u proljeće, u ljeto.