Plovila koja se nalaze na Karipskom moru, posebno u blizini obala Venecuele i Trinidada i Tobaga, sve češće postaju metom lokalnih pirata. Uslijed ekonomskog i društvenog kolapsa u Venecueli, kriminalci se sve češće okreću napadima na jahte i ribarska plovila koja se nalaze u blizini obale.

Prema istraživanju neprofitne organizacije Oceans Beyond Piracy, napadi pirata u toj regiji porasli su za 163 posto između 2016. i 2017. godine. Pritom se predviđa da će ove, kao i druge kriminalne aktivnosti na Karipskom moru biti samo u porastu kako stanje u Venecueli nastavlja degradirati.

Iako su luke na području Trinidada odavno poznate po djelovanje krijumčara koji ih koriste za slanje droge iz Kolumbije i Venecuele u Sjevernu Ameriku, piratsko djelovanje unijelo je dodatan dašak nasilja koje pomorci u toj regiji nisu iskusili već stoljećima.

Razlog tome jest činjenica da kako sve propada u Venecueli, tako propadaju i sigurnosne službe, među kojima se nalazi i obalna straža. Anonimni lučki dužnosnik iz Venecuele izjavio je za Washington Post da se službenici „venecuelanske obalne straže često ukrcavaju na usidrene brodove i traže novac i hranu“, što tjera trgovačke i ribarske brodove da se usidre čim dalje od obale.