Povratak Weimara? Inflacija u Njemačkoj najviša u posljednjih 40 godina

Inflacija je u Njemačkoj porasla na najvišu razinu u više od četiri desetljeća, budući da gospodarske posljedice godina ograničenja korona mjera i ruske invazije na Ukrajinu i dalje grizu vodeću gospodarsku silu Europske unije.

Njemačka statistička agencija Destatis objavila je u četvrtak da su potrošačke cijene u travnju porasle za 7,4 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Stopa inflacije najviša je od 1981. u Zapadnoj Njemačkoj.

Vladina agencija priopćila je da su troškovi goriva, koji su od prošlog ljeta u stalnom porastu, jer su ograničenja počela popuštati, imali najveći utjecaj na rastuću inflaciju u zemlji.

“Cijene energije posebno su značajno porasle otkako je počeo rat u Ukrajini”, rekao je Destatis na javnoj televiziji Deutsche Welle.

Unatoč rastućoj energetskoj krizi, ljevičarska vlada u Njemačkoj dosad je odbijala odustati od svoje zelene agende, podržavajući zabranu frackinga i pripremajući se za zatvaranje preostalih nuklearnih elektrana u zemlji.

Njemačka se već suočila s upozorenjima o recesiji ako rusko snabdjevanje energijom prestane.

U međuvremenu, inflacija je također dosegla rekordno visoku razinu u cijeloj eurozoni, gospodarskom bloku u kojem se koristi euro valuta. Inflacija je u travnju porasla na 7,5 posto, sa 7,4 posto u ožujku, otkrio je u petak statističar EU.

Baltičke države su posebno pogođene, a cijene su porasle za 19 posto u Estoniji, 16,6 posto u Litvi i 13,3 posto u Latviji.