Richard Dawkins, poznati ateistički teoretičar, predložio je umjetno kultiviranje ljudskog mesa i njegovu konzumaciju kako bi se društvu pomoglo da „prebrodi tabu“ oko kanibalizma.

Komentirajući članak britanskog medija The Independent, u kojem se govori o prednostima uzgoja mesa u laboratoriju, Dawkins je početkom ovog mjeseca putem Twitter-a izjavio kako bi se nešto slično moglo učiniti i s ljudskim mesom, što bi pomoglo zapadnjačkoj kulturi u svladavanju još jednog „tabua.“

Dawkins tvrdi kako bi konzumacija ljudskog mesa uzgojenog u laboratoriju pružila „zanimljivi testni slučaj konzekvencijalističkog morala protiv ‘bljak reakcije’ apsolutizma,“ koji ljude drži podalje od činjenja stvari samo zato što su moralno odbojne.

„Čisto meso“, kako se naziva životinjsko meso uzgojeno u laboratoriju, produkt je laboratorijskog uzgoja matičnih stanica uzetih iz živuće stoke. Takva vrsta mesa do kraja ove godine mogla bi se naći u restoranima, tvrdi Josh Terrick iz tvrtke JUST.

Pileći medaljoni, kobasice i neke druge namirnice životinjskog porijekla biti će proizvedene na ovaj način, a vjeruje se kako će se posluživati u restoranima u SAD-u i Aziji do kraja ove godine.

Ipak, Dawkins predlaže da se identična metoda iskoristi na nešto „humaniji“ način, pa bi „ljudski medaljoni“ prema njegovim tvrdnjama također trebali biti uzgojeni od ljudskih matičnih stanica.

Richard Dawkins poznat je kao apsolutni materijalist koji negira postojanje bilo čega što se ne može znanstveno mjeriti ili dokazati. Prema njegovim tvrdnjama, duša ne postoji nakon smrti, a moral je određen trenutnim ljudskim djelima.

Očekivano, većina će vjerojatno imati generaliziranu reakciju na činjenicu da je Dawkins ateist. Međutim, treba se sjetiti da neovisno o vjerovanju ili nevjerovanju, bizarnosti ima svuda i među svim ljudima.