Dva poznata britanska koledža odbila su ponudu prihvaćanja donacije s ciljem financiranja školovanja siromašnih bijelih mladića, a kao razlog istaknuli su strah od kršenja – zakona protiv diskriminacije.

Winchester i Dulwich koledži odbili su ponudu profesora Bryana Thaitesa, da im donira 1 milijun funti za obrazovanje bijelih mladića koji potječu iz siromašnih obitelji.

Thaites, 91-godišnji umirovljeni profesor, planirao je ostaviti svoju imovinu ovim dvama koledžima u svojoj oporuci. On je pohađao obje škole uz stipendiranje, budući da njemu i njegovu bratu njihovi roditelji to nisu mogli omogućiti.

Izuzetno je važno pitanje tumačenja zakona. Tijekom godina učinio sam puno za obje škole i usko sam se uključio u njih. Stoga, osjećam sve više da su obje škole napravile stratešku pogrešku u svom tumačenju zakona“, rekao je Thaites za The Times.

Winchester College rekao je u odgovoru: „Povjerenici su bili jasni, nakon što su se široko savjetovali, da prihvaćanje zahtjeva ove prirode neće biti u interesu škole kao dobrotvorne organizacije niti specifičnih interesa onih koje želi podržati svojim radom… škola ne vidi kako bi diskriminacija na osnovu dječakove boje ikad mogla biti kompatibilna s njezinim vrijednostima.

U kolovozu 2018., crnački reper Stormzy izjavio je kako će pokriti troškove obrazovanja dvoje crnih studenata koji upišu studij na Sveučilištu u Cambridgeu.

Vrlo je važno za crne studente, pogotovo, da budu svjesni da mogu 100% računati na opciju pohađanja sveučilišta tog kalibra,“ rekao je Stormzy, dodavši kako njegove donacije nisu bile „anti-bjelačke“, već „pro-crnačke.

Thaites je ukazao na ove dvostruke standarde riječima: „Ako Sveučilište Cambridge može prihvatiti puno veću donaciju u znak potpore crnim studentima, zašto ne mogu učiniti isto za siromašne bijele Britance? Iz Winchestera su poručili da će naštetiti njihovoj reputaciji prihvaćanjem mog prijedloga, ali po mom mišljenju, to bi ostvarilo ogromne rezultate gledanjem na ozbiljni nacionalni problem lošeg rada bijelih sunarodnjaka u školama.“

Bivši predsjedatelj Komisije za ravnopravnost i ljudska prava, Trevor Phillips opovrgnuo je odluku škola da odbace donaciju, napisavši u časopisu Standpoint Magazine: „U ovo su se vrijeme probudili toliko zbunjeni da je smrtonosni koktel izokrenutog snobizma, rasne viktimizacije i liberalne krivnje završio nagrađivanjem škola za favoriziranje crnih i smeđih bogataša, a zanemarivanjem bijelih siromaha.“

Thaites je rekao da će potražiti druge škole kojima bi donirao milijun funti.