Farmaceutska Purdue Pharma LP, u vlasništvu židovske obitelji Sackler, nedavno se našla u središtu skandala nakon što je otkriveno da su lažima i agresivnom propagandom postali zaslužni za stvaranje ovisnosti, ali i smrt desetak tisuća korisnika OxyContina.

Prema izvorima Reutersa, uprava kompanije ozbiljno razmišlja o proglašenju bankrota nakon što se tvrtka zajedno s još nekoliko farmaceutskih kompanija suočila sa stotinama tužbi zbog lažiranja posljedica duljeg korištenja OxyContina.

Purdue Pharma je na prijevaru poticala prodaju i korištenje ovog proizvoda koji izaziva teško ovisnost, ali i smrt zbog predoziranja. Dakako, iz tvrtke i dalje negiraju odgovornost za svoj zločin te tvrde da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila OxyContin koji nosi naljepnicu o rizicima povezanim s njegovom upotrebom.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da su razni lijekovi protiv bolova, zajedno s heroinom i fentanilom 2017. rezultirali smrću 47.600 osoba, uslijed predoziranja. Ta brojka 6 puta je veća nego 1999. godine.

Farmaceutska obitelj na sudu zbog poticanja liječnika na propisivanje većih doza lijeka koji uzrokuje ovisnost i smrt

Zastupnici tvrtke obavili su već nekoliko sastanaka s tužiteljima radi moguće nagodbe. Međutim, neke sugestije govore da Purdue Pharma želi proglasiti bankrot samo kako bi izbjegla plaćanje velikih odšteta. Zarada od prodaje OxyContina samo 2017. je iznosila 1.74 milijarde dolara, dok je 2012. iznosila 2.6 milijardi dolara.

Ovo ne bi bio prvi slučaj proglašenja bankrota u SAD-u, iako je sasvim očito da je zarada tvrtke itekako velika.

Zajedno s ovom tvrtkom, na meti preko 1600 tužbi našle su se Endo International Plc i Insys Therapeutics Inc, dvije kompanije koje su također optužene za opijatsku epidemiju.

Iz Purdue Pharma nisu željeli komentirati slučaj, ali je jasno kako stečajni postupak još nije pokrenut.

Podsjetimo, članovi obitelji Sackler godinama su vodili agresivnu marketinšku kampanju u kojoj su varali liječnike i pacijente o učincima OxyContina, odnosno skrivali štetne posljedice njegove konzumacije.

Više Amerikanaca umre od predoziranja nego od oružja