Predizborni trik Angele Merkel: „Zabranit ćemo nošenje burke“

burka-and-angela-merkel-704249

Kako se bliže parlamentarni izbori u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel sve više mijenja ploču glede imigracijske politike. Suočena sa sve većim nezadovoljstvom glede njene politike „otvorenih vrata“, te jačanjem stranaka poput AfD-a, koje postaju sve veća prijetnja postojećoj političkoj eliti, te samoj kancelarki, koja uslijed svega toga gubi podršku unutar vlastite stranke, Merkel pribjegava prizemnim populističkim izjavama i odlukama koje zapravo ništa ne riješavaju, već samo zamagljuju oči javnosti.

Posljednja od takvih izjava je njena ideja da nošenje burke u javnosti treba zakonom zabraniti u Njemačkoj, kao da taj potez na bilo koji način riješava nastale probleme.

Veo preko cijelog lica treba biti zabranjen gdje god je to zakonski moguće“, izjavila je Merkel na dvodnevnom stranačkom kongresu održanom u Essenu.

Pritom je naglasila da su „sigurnost i red, pravda i zakon“ temelji politike CDU-a, te da svi koji žive u Njemačkoj moraju poštovati zakon.

No, da je Merkel doista stalo do zakona, zasigurno ne bi dopustila da u zemlju ilegalno uđe milijun ljudi u samo godinu dana.

Pored toga je cinično izjavila da se „situacija koja se dogodila tijekom 2015. godine, ne smije i neće ponoviti“, znajući da je upravo ona bila ta koja je otvoreno pozivala ljude da dođu u Njemačku u neograničenim brojkama.

Njena ideja o zabrani nošenja burke je običan predizborni trik pokušaja konsolidacije vlastite stranke i biračkog tijela. Imigrantska kriza se ne može riješiti zabranom nošenja odjevnog predmeta već poštivanjem zakona i suverenita države, što znači da se ne može dozvoliti da bilo tko kad mu padne na pamet odluči ući u tuđu zemlju, i to pod lažnim identitetom tvrdeći da dolazi iz države u kojoj je rat, dok istovremeno vodeća tijela međunarodne zajednice njihove zemlje smatraju sigurnima.

Zabranu burke Merkel objašnjava time što „nošenje vela preko cijelog lica otežava integraciju u njemačko društvo“, očito zaboravljajući da ionako preko 80 posto imigranata koji su prošle godine ušli u Njemačku ionako čine muškarci koji svejedno neće nositi taj veo.

Izvor: Tribun