Predsjednica Europske centralne banke: „Inflacija se pojavila niotkuda“

Foto: Thierry Monasse

Europska središnja banka (ECB) udvostručila je svoju ključnu kamatnu stopu na najvišu razinu u više od desetljeća u pokušaju borbe protiv skokovite inflacije, objasnila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

U listopadu je stopa inflacije u eurozoni dosegla 10,7%, prema službenim preliminarnim podacima objavljenim u ponedjeljak.

U intervjuu za irsku državnu radioteleviziju RTE u petak, Lagarde je rekla: “Činimo to jer se borimo protiv inflacije” koja je “uglavnom došla niotkuda”. Istaknula je brži ekonomski oporavak od pandemije od očekivanog kao uzrok uz “energetsku krizu koju je izazvao gospodin Putin koji je na neopravdan način odlučio napasti drugu zemlju”.

Šefibca ECB-a je dodala: “To je ono što on pokušava učiniti, izazvati kaos i uništiti što više Europe. Ova energetska kriza uzrokuje golemu inflaciju koju moramo pobijediti.”

Nadalje je rekla da “svatko tko se tako ponaša mora biti vođen zlim silama”, te da je “bolesni” ruski predsjednik “zastrašujuća osoba”.

Govoreći o svojim prethodnim sastancima s ruskim čelnikom, Lagarde ga je opisala kao “nevjerojatno super informiranu osobu” s “bljeskajućim, ledenim očima”.

U četvrtak je ECB najavila još jedno povećanje kamatnih stopa, podigavši ​​stope u eurozoni na najvišu razinu od 2009. Prema Lagarde, cilj im je vratiti inflaciju na “razumne razine tako da troškovi života ne budu tako visoki kao što jesu narod.” U listopadu je inflacija u cijeloj eurozoni dosegnula 10,7%, prema preliminarnim podacima Eurostata.