Predsjednik CDU-a optužio ukrajinske izbjeglice da dolaze u Njemačku samo kako bi iskoristili socijalna davanja

Foto: Hryhorii Bondar

Friedrich Merz, predsjednik centrističke Kršćansko-demokratske unije (CDU) i šef oporbe u Bundestagu, ustvrdio je da se velik broj izbjeglica iz Ukrajine bavi takozvanim “turizmom socijalne pomoći” u Njemačkoj.

Političar se već ispričao za izazivanje uvrede svojom upotrebom izraza, ali do sada se nije činilo da povlači svoju središnju tvrdnju.

U intervjuu za Bild, Merz vjeruje da značajan dio od 1,1 milijuna izbjeglica u Njemačkoj koji navodno bježe od rata u Ukrajini zlorabe njemački velikodušni sustav beneficija, pri čemu ih političar optužuje da dolaze u Njemačku samo kako bi unovčili socijalna davanja i onda se redovito vraćaju i putuju simo tamo prema potrebi.

“Sada doživljavamo turizam socijalne skrbi od ovih izbjeglica koje odlaze u Njemačku, natrag u Ukrajinu, u Njemačku, natrag u Ukrajinu”, rekao je novinskoj agenciji.

Merz je sada rekao da pretjerano velikodušan pristup ljevičarske vlade prema imigrantima koji navodno dolaze iz zemlje riskira povećanje broja imigranata koji dolaze u Njemačku, posebno ako zemlja počne prihvaćati ruske osobe koje izbjegavaju mobilizaciju kao tražitelje azila.

Kao rezultat politike otvorenih granica ljevičarske vlade u vezi s krizom, ali također zahvaljujući i politici bivše vlade u kojoj je upravo CDU vodio glavnu riječ, Njemačka je već doživjela porast stanovništva na rekordnih 84 milijuna kao rezultat priljeva izbjeglica i imigranata.

S obzirom na to da je Merzova izjava neuobičajena obrana granične kontrole u Njemačkoj od centrističke stranke, možda nije iznenađujuće da je šef CDU-a brzo povukao svoju izjavu, ispričavši se na internetu zbog upotrebe izraza “socijalni turizam”.

Međutim, čini se da je Merzovo opće raspoloženje vjerojatno više u skladu sa stajalištima sve većeg broja Nijemaca, s anketama koje pokazuju da sve veći broj ljudi u zemlji glasuje za stranke desnice, pri čemu Alternative für Deutschland znatno napreduje u anketama posljednjih tjedana.