Brussels otvara legalne putove za imigrante „koji žele doći“ tvrdi predsjednik Europske Komisije (EK), Jean-Claude Juncker. Obznanivši kako Europa ima „jasnu potrebu“ za masovnom imigracijom iz Afrike.

Govoreći na samitu EU-Afrika ovog tjedna, gdje su afrički i europski lideri razgovarali o masovnoj imigraciji, Juncker je izjavio da „ako ne ponudimo legalne putove za iseljavanje u Europu, te imigriranje u Europu, biti ćemo izgubljeni.

Ako oni koji dođu – koji su općenito gledano siromašni i potrebiti – ne mogu više ući u kuću Europe na prednja vrata, oni će nastaviti ulaziti kroz stražnje prozore.

Tvrdeći da će kontinent „jasno trebati imigraciju u nadolazećim desetljećima,“ Juncker je rekao kako članice EU „moraju pružiti [Afrikancima], koji žele doći i koji mogu doći te koji su u situaciji koja im omogućava da dođu, legalne putove prema Europi.

Upitan od strane njemačkih novinara zašto je u Europi tako mnogo otpora prema otvaranju granica, te zašto EU još nije uspjele nametnuti masovnu imigraciju svim zemljama na kontinentu, Juncker je rekao da je Brussels „rekao svojim članicama o njihovoj odgovornosti.

Vidjet ćemo što će države članice učiniti po tom pitanju,“ izjavio je Juncker, utvrdivši da će masovna imigracija biti „veliki izazov našeg doba.

Na članicama je da li će slijediti put mudrosti,“ dodao je Juncker. „Afrika nije kontinent koji će postati dijelom naše povijesti sutra. Afrika je uvijek bila dijelom naše povijesti. Određeni Europljani samo to ne vide na taj način.

Očekivano, Juncker je kritizirao „populiste“ koje je nazvao „opasnima“, ali je i naglasio da su mnogo opasnije mainstream stranke koje usvajaju štetne prijedloge za ukidanjem masovne imigracije izvan Europe.

Prema već ustaljenom običaju, Juncker nije objasnio zašto je točno Europi potrebna masovna imigracija iz Afrike, niti zašto bi Europa bez nje bila izgubljena. Najlešće se kao razlog navodi sve starija populacija i navodna potreba za radnom snagom.

Ipak, unatoč činjenici da Europljani vidno stare, nitko ne shvaća da Europa s novim stanovništvom jednostavno neće više biti Europa, dok je priča o radnoj snazi postala najobičnija lakrdija.

Uslijed toga, mnogi se s pravom pitaju zašto recimo neke stabilne azijske zemlje nisu promovirane kao odlična destinacija za afričke imigrante? Poglavito one zemlje koje bilježe enormni rast tržišta i potrebu za radnom snagom.