Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, rekao je da se osjeća homoseksualcem. Da se osjeća kao žena. Da se osjeća kao imigrant. Držao je lekcije Europljanima zbog kritiziranja stanja ljudskih prava u Kataru i branio odluku zemlje domaćina da u posljednji trenutak zabrani pivo na stadionima Svjetskog prvenstva.

Predsjednik FIFA-e održao je jednosatnu tiradu prodika uoči otvaranja Svjetskog prvenstva, a potom je oko 45 minuta odgovarao na pitanja medija o postupcima katarske vlade i nizu drugih tema.

“Danas se osjećam Katarcem”, rekao je Infantino u subotu na početku svoje prve konferencije za novinare Svjetskog prvenstva. “Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam Afrikancem. Danas se osjećam gay. Danas se osjećam invalidom. Danas se osjećam radnikom migrantom.”

Infantino je kasnije uzvratio jednom novinaru koji je primijetio da je izostavio žene u svojoj neobičnoj izjavi.

“Osjećam se kao žena”, odgovorio je predsjednik FIFA-e.

Katar se suočava s nizom kritika od 2010. godine, kada ga je FIFA izabrala za domaćina najvećeg nogometnog turnira na svijetu.

Radnici migranti koji su gradili stadione Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru često su radili duge sate u teškim uvjetima i bili su izloženi diskriminaciji, krađi plaća i drugim zlostavljanjima jer su njihovi poslodavci izbjegavali odgovornost, rekla je londonska skupina za ljudska prava Equidem u izvješću na 75 stranica objavljenom ovog mjeseca.

Infantino je branio imigrantsku politiku zemlje i pohvalio vladu za dovođenje migranata na posao.

“Mi u Europi, zatvaramo naše granice i ne dopuštamo praktički nijednom radniku iz tih zemalja, koji ima očito vrlo niske prihode, da legalno radi u našim zemljama”, rekao je Infantino. “Kada bi Europa stvarno brinula o sudbini ovih ljudi, ovih mladih ljudi, onda bi i Europa mogla učiniti kao što je učinio Katar.

“Ali ovo davanje moralnih lekcija, jednostrano, to je samo licemjerje.”

“Mislim da bismo se za ono što mi Europljani radili 3000 godina diljem svijeta trebali ispričavati sljedećih 3000 godina prije nego počnemo davati moralne lekcije ljudima”, rekao je Infantino.