U razgovoru za list Le Parisien, čelnik Predstavničkog vijeća židovskih organizacija (CRIF) Francis Kalifat zatražio je zabranu prosvjeda Žutih prsluka.

Kalifat je u razgovoru otvoreno pozvao na kršenje demokratskog prava na prosvjede predlažući da vlasti oštrije reagiraju na francuske disidente među kojima ima pripadnika svih političkih uvjerenja.

On tvrdi kako je pokret postao radikalan te da je trenutno pod utjecajem „zavjeraških pokreta, ekstremne desnice, ekstremne ljevice, islamo-ljevičara i salafista.“ Kalifat također dodaje kako takva skupina ima priliku otvorenije izraziti svoju navodnu mržnju prema Židovima.

Potrebno je poduzeti drastične mjere kako bi se ove okončale demonstracije koje se više ne koriste kao kritika na kupovnu moć, već kao izražavanje mržnje prema institucijama, republici i Židovima,“ odgovorio je Kalifat na pitanje što bi se trebalo učiniti.

Na konkretno pitanje traži li Kalifat zabranu prosvjeda, odgovorio je: „Postoji ustavno pravo na prosvjed, ali mora se pronaći načina kako da ih se zaustavi, ili da ih se na bilo koji način kanalizira. Samo prosvjedi koji su unaprijed najavljeni se trebaju dopustiti; sve druge treba zaustaviti. Ne možemo ovako nastaviti, subotu za subotom.

Kalifat se vidno uznemirio i oko činjenice da brojne skupine pozivaju na bojkot izraelskih proizvoda. Takvo pozivanje je zakonski kažnjivo, ali samo kad je Izrael u pitanju. Stoga Kalifat zahtjeva oštrije kažnjavanje za takva „antisemitska djela“.