Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) Luis Rubiales bio je spreman za obračun s vladom nakon što je odbio odstupiti zbog poljupca u usne nogometašice Jenni Hermoso nakon pobjede Španjolske na Svjetskom prvenstvu.

Govoreći na izvanrednoj skupštini RFEF-a u petak, Rubiales se požalio da ga “lažne feministice” “pokušavaju ubiti”. Poljubac je opisao kao “spontao, uzajaman, euforičan i sporazuman”.

“Hoće li me sporazumni poljubac odvesti odavde? Neću dati ostavku. Borit ću se do kraja” – rekao je Rubiales i izmamio pljesak publike.

Vlada je rekla da će incident iznijeti pred sportski sud gdje bi mu se moglo suditi prema zakonu o seksualnom nasilju koji su prošle godine uveli socijalisti, ako se dokaže da je poljubac bio bez pristanka.

Njegov govor odmah je izazvao osudu vršiteljice dužnosti ministrice rada Yolande Diaz, koja ga je opisala kao “neprihvatljiv”.

“Vlada mora djelovati i poduzeti hitne mjere: nekažnjavanju mačističkih postupaka je kraj. Rubiales ne može nastaviti obnašati dužnost”, napisao je Diaz na društvenim mrežama.

Rubiales (46) je u svom govoru rekao da je Hermoso bila ta koja je inicirala fizički kontakt podižući ga s tla za kukove. Rekao je da je pitao Hermoso može li je poljubiti, a ona je rekla “U redu”.