Predsjedništvo EU izjavilo da su Laponci jedini autohtoni narod Europe

Foto: Laslo Irmes

Nomadski narod Sami iz Skandinavije jedini je “autohtoni” narod Europske unije, tvrdi rotirajuće predsjedništvo Unije.

Račun na društvenim mrežama za švedsko predsjedništvo Vijećem EU opisao je nomadski narod Sami iz Skandinavije i sjeverozapadne Rusije, koji su se nekada češće opisivali kao Laponci, kao jedini “autohtoni” narod EU.

“Sami su jedini autohtoni narod u EU-u”, objavilo je predsjedništvo, koje trenutačno obnaša Švedska, opisujući Samije kako žive u brojnim dijelovima sjeverne Europe “od pamtivijeka”.

Međutim, ova je tvrdnja uzrujala brojne internetske korisnike, a mnogi su pitali račun povezan s EU-om odakle bi ostatak europskog stanovništva trebao doći, a flamanski zastupnik u Europskom parlamentu Tom Vandendriessche izravno je odbacio tvrdnju švedskog predsjedništva vijeća.

“Svi europski narodi su autohtoni u Europi. Baš kao što su svi afrički narodi autohtoni u Africi”, objasnio je političar Vlaams Belanga. “Francuzi su autohtoni u Francuskoj, Talijani u Italiji, a Flamanci u Flandriji.”

“Naši preci izgradili su našu jedinstvenu civilizaciju i prosvijetlili svijet našom umjetnošću, znanstvenim otkrićima i filozofskim uvidima”, nastavio je. “Stojeći uz rame s ovim divovima, naša je dužnost prenijeti ovo nasljeđe našoj djeci i unucima.”