Španjolski, francuski i njemački ministri obrane našli su se ponedjeljak u Parizu gdje su predstavili maketu budućeg lovca šeste generacije koji bi trebao do 2026. godine izaći iz tvornice, a do 2040. godine bi trebao postati sastavni dio zrakoplovstva tih zemalja.

Do 2040. godine francusko će zrakoplovstvo biti opremljeno s ovim borbenim zrakoplovom kojeg je izgradila Europa, kako bi se suočila s bitkama budućnosti, ovo je povjesni trenutak, a to je samo početak“, izjavila je francuska ministrica obrane Florence Parly.

FCAS, kako slovi naziv budućeg zrakoplova, će biti posljednji u nizu borbenih zrakoplova proizvedenih suradnjom europskih zemalja. Do sada su to bili Panavia Tornado, Eurofightet Typhoon i SEPECAT Jaguar.

Zrakoplov bi trebao predstavljati kvalitativni skok u odnosu na dašanje zrakoplove pete generacije, poput F-35 Lightnin II i J-20.

Zrakoplovi šeste generacije „trebali bi imati povećane sposobnosti u područjima dometa, izdržljivosti, opstojnosti, situacijske svjesnosti, integracije čovjeka i sustava i učinka oružja, te moraju biti u stanju operirati u neprijateljski blokiranim područjima koja će postojati za dvadesetak godina“.

Inicijativa za proizvodnjom FCAS-a najavljena je 2017. godine, dok su inicijalni pregovori započeli još 2012. godine.

Proizvođači zrakoplova Airbus i Dassault Aviation potpisali su sporazum o zajedničkoj proizvodnji FCAS-a u travnju prošle godine, iako će u čitav proces biti uključene i druge tvrtke poput Safran Aircraft Engines i MTU Aero Engines.