Predstavljene nove novčanice s likom britanskog kralja Charlesa III.

Bank of England u utorak je predstavila dizajn budućih britanskih novčanica s likom kralja Charlesa III. Regulator kaže da će nove novčanice ući u opticaj do sredine 2024.

Portret kralja pojavit će se na postojećem dizajnu sve četiri polimerne novčanice (5£, 10£, 20£ i 50£) bez drugih promjena. Kraljev lik pojavit će se na prednjoj strani novčanica, kao i u prozirnom sigurnosnom prozoru.

“Ovo je značajan trenutak, jer je kralj tek drugi monarh koji se pojavljuje na našim novčanicama”, rekao je guverner Andrew Bailey u izjavi.

Tradicija da se na novčanicama nalaze vladajući monarsi započela je 1960. godine, kada je novčanica od 1 funte s prikazom kraljice Elizabete II uvedena u svakodnevnu upotrebu. Međutim, kovanice su stoljećima prikazivale vladajućeg monarha. Kraljevska kovnica Ujedinjenog Kraljevstva 8. prosinca pustila je u prodaju prve kovanice s likom kralja Charlesa III.

Charles je postao kralj u rujnu, naslijedivši svoju majku, kraljicu Elizabetu II., koja je preminula nakon 70 godina na prijestolju.

Kovanice i novčanice s likom pokojne kraljice ostat će zakonsko sredstvo plaćanja, što će javnosti omogućiti da ih nastavi normalno koristiti, priopćio je Bank of England.