Foto: Reuters / Carlos Garcia Rawlins

Dvanaest imigranata iz Hondurasa, koji još nisu niti stigli u SAD, podigli su tužbu pred američkim sudom protiv Bijele kuće zbog navodnog kršenja njihovih „ustavnih prava“, unatoč tome što nisu američki državljani.

Oni navode da su planovi američkog predsjednika o zabrani ulaska oko 4.000 imigranata na meksičko-američkoj granici „šokirajuće neustavni“. Tužba je ujedno podignuta i protiv ministarstva pravosuđa i Ureda za domovinsku sigurnost.

Tužba nadalje navodi da je „opće poznato da su Honduras, Gvatemala i Salvador krizna područja po pitanju ljudskih prava“, te da tražitelji azila imaju pravo tražiti svoje pravo na azil bilo gdje, a ne samo na legalnim graničnim prijelazima. Oni smatraju da Trump nema pravo držati imigrante podalje američkog teritorija kad imaju opravdan razlog za traženje azila.

Imigrante u ovom slučaju zastupa američka odvjetnička tvrtka Nexus Derechos Humanos. Tužitelji također tvrde da SAD nema pravo slati američku vojsku na granicu s ciljem zapriječavanja ulaska tražiteljima azila, jer prema njihovim riječima „proces traženja azila počinje čim potencijalni imigrant naznači da ima namjeru tražiti azil“. Drugim riječima, čim on počne pakirati kovčege u Hondurasu, oni smatraju da je on već u procesu traženja azila, te bi trebao imati sva prava kao i osoba koja je doista zatražila azil na američkom tlu.

Tužba u konačnici traži pravnu deklaraciju da je Trumpov plan čuvanja granice neustavan. Takva sudska odluka praktički bi otvorila vrata tisućama imigranata koji se nalaze na putu kroz Gvatemalu i Meksiko.