Kazne za nenošenje maski u prostorima gdje je to kriznim mjerama predviđeno znatno varira od zemlje do zemlje, pa čak i od regije do regije unutar same zemlje.

U Velikoj Britaniji platit ćete tako kaznu od 110 eura za nenošenje maski o određenim prostorima, dok su u Italiji kazne čak do 5.000 eura, ovisno o regiji u kojoj se nalazite, s tim da su različite kazne za fizičke osobe i pravne subjekte. Primjerice, na Siciliji bi vas mogla dočekati kazna od 400 eura, dok je u susjednoj regiji Campania kazna 1.000 eura. U Lombardiji pad, najteže pogođenoj talijanskoj regiji, kazna se može popesti čak do 5.000 eura.

U Španjolskoj su vidljive najdrastičnije razlike u kažnjavanju, tako ćete u autonomnom gradu Melilla, koji se nalazi na afričkoj obali Mediterana, platiti kaznu od 100 eura, a najveća moguća kazna čeka vas u jugozapadnoj regiji Extramadura, gdje se ista može popesti čak do 6.000 eura.

U većini europskih zemalja gdje je uvedeno kažnjavanje za nepridržavanje epidemioloških mjera, kazne su bitno manje i kreću se od 100 do 300 eura. U Belgiji je kazna za fizičke osobe 250 eura i 750 eura za pravne subjekte, no može uslijed opetovanih prekršaja doseći i 4.000 eura.

U nekim je pak zemljama kažnjavanje u potpunosti ukinuto iako se prvotno kažnjavalo prekršitelje. Primjer je Latvija gdje je kazna bila 2.000 eura dok nisu ukinuli veći dio mjera tijekom mjeseca lipnja.

Za razliku od Europljana, građani istočnoazijskih zemalja od ranije su naviknuti na nošenje zaštitnih maski, a to se posebno odnosi na Japan i Južnu Koreju gdje se maske uobičajeno nose u vrijeme sezonskih bolesti, a često i kao modni detalj.

Reakcija kineskih vlasti bila je možda najdrastičnija, gdje su za nepridržavanje epidemioloških mjera bila predviđene razne kazne, uključujući kazne zatvora. U Singapuru, nekadašnjoj britanskoj koloniji, kazna je 610 eura, dok je u Hong Kongu 550 eura.

Indija, zemlja koja je posljednjih mjeseci značajno pogođenja epidemijom, kazne variraju od regije do regije. Dok je u gradu Ahmedabadu kazna za građane 5,5 eura a za tvrtke 110 eura, s 110 eura će u saveznoj državi Kerali biti kažnjeno i građanstvo.

Brazil, koji je trenutno na drugom mjestu po broju oboljelih, odmah iza SAD-a, kazne variraju od 100 do 400 eura, ovisno o regiji. U SAD-u kazne također variraju ovisno o saveznoj državi i gradu u kojem se nalazite. U Kaliforniji je tako kazna 100 dolara na nivou savezne države, dok na Havajima možete biti globljeni s čak 5.000 dolara, pa čak i završiti u zatvoru. A u samoj državi Kaliforniji kazne opet variraju od grada do grada, pa je u Santa Monici kazna 100 dolara, u Los Angelesu 300 dolara, a u Glendaleu 400 dolara za prvi prekršaj.

U Hrvatskoj kazne za nenošenje maski za građanstvo još nisu uvedene.