Farmaceutska tvrtka AstraZeneca unutar 24 sata dala je nekoliko kontradiktornih izjava po pitanju statusa ispitivanja njihovog cjepiva protiv COVID-19.

Prvo je objavila pauziranje ispitivanja cjepiva protiv COVID-19 nakon „neobjašnjive bolesti jednog od sudionika“, da bi potom tvrdila da se radi o netočnoj informaciji te da se ispitivanje nastavlja.

Tvrtka je prema svemu sudeći tijekom mjeseca srpnja doista privremeno prestala s ispitivanjem cjepiva koje razvija u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford kako bi razmotrila podatke o sigurnosti cjepiva, nakon oboljenja jednog od primatelja cjepiva.

U velikim ispitivanjima bolesti se mogu slučajno dogoditi, ali to se mora neovisno razmotriti kako bi se pažljivo provjerilo. Radimo na ubrzavanju provjere svakog pojedinog događaja kako bismo minimizirali utjecaj na raspored ispitivanja“, naglasio je glasnogovornik tvrtke.

AstraZeneca razvija cjepivo u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford, a cjepivo je ušlo u kasnu fazu ispitivanja prošli tjedan. To se cjepivo smatra jednim od vodećih globalnih kandidata za borbu protiv COVID-19.

Britanski dobrovoljac za kojeg se smatralo da je razvio ozbiljne nuspojave nakon cijepljenja novim cjepivom navodno je obolio je od transverzalnog mijelitisa, a radi se o upali ovojnice u kojoj se nalaze živci leđne moždine, što je obično posljedica virusne infekcije, a može imati trajne posljedice.

Prema kasnijoj izjavi koja je došla iz farmaceutske tvrtke, istraživanjem je ustanovljeno da slučaj transverzalnog mijelitisa nije vezan uz njihovo cjepivo, te se stoga ispitivanje cjepiva nastavlja.

Inače, transverzalni mijelitis bio je povezan s cijepljenjima i ranije, iako u rijetkim slučajevima. Istraživanje iz 2018. godine koje je analiziralo više od 30 godina podataka američkog sustava izvještavanja o štetnim posljedicama cjepiva pronašlo je 119 slučajeva kod 29 muškaraca i 90 žena, što je mali broj u usporedbi s ukupnim brojem cijepljenih.