U Velikoj Britaniji objavljeno je da je preko 1.100 djece nosilo noževe u školskim objektima 2018. godine, a najmlađe dijete među njima imalo je samo šest godina.

Novootkrivene brojke pokazuju da je 1.144 djece posjedovalo noževe dok su bili u školi širom Engleske, Škotske i Walesa. Prema izvješćima, djeca su nosila su mnoge oblike hladnog oružja, uključujući, lovačke noževe, mačete, pa čak i samurajski mač, javlja Standard.

Kao jedan od posebnih slučajeva stanja u školama, ističe se onaj u osnovnoj školi u Manchesteru. Tamo je jedan 11-godišnji učenik pretvorio poznati marker za označavanje u nož, zamijenivši vrh za podcrtavanje s oštricom noža. Dječak je kasnije svojim kolegama prijetio tim nožem.

Statistički podaci prikupljeni od ukupno 36 policijskih postaja pokazuju da se broj kaznenih djela vezanih za noževe među maloljetnicima udvostručio u posljednjih pet godina, povećavši se sa 372 u 2014. na 968 u 2018. godini.

David Simmons, koji je osnovao dobrotvornu organizaciju pod nazivom Changing Lives i kojemu je, kako se izvješćuje, nožem prijetio 6-godišnjak dok je radio u školi u Engleskoj, ispričao je: „Prijetio je ostalim članovima osoblja i rekao da će ih ubosti pa sam pokušao smiriti to dijete. Zatim je rekao da će me ubosti i ubiti.

U toj dobi jednostavno ne bi pomislio da bi šestogodišnjak to trebao raditi. Zašto su oni to radili?“ pita se u čuđenju Simmons.

Vlada Velike Britanije pod nedavno okrunjenim premijerom Borisom Johnsonom obećala je povećati ovlasti policijskih snaga za borbi protiv epidemije kriminala i napada nožem u Velikoj Britaniji, uključujući primjenu kontroverzne metode zaustavljanja i pretraživanja.

Pa ipak, neki smatraju da rad policije nije nužno odgovor, posebno kad se radi o djeci koji izvrše prekršaje.

Steven George iz Nacionalnog udruženja glavnih učitelja, tvrdi da je „ono što pokušavate učiniti je pronaći rješenje za to dijete. Njihova obitelj, okolnosti, susjedstvo u kojem žive, ljudi s kojima se druže bit će faktori, a oni se ne rješavaju telefonskim pozivom policiji.

Znamo da se od škola traži da rade više nego ikad prije o širokom rasponu pitanja koja se protežu izvan školskih vrata. Ako brojke nastave rasti, onda je to problem koji škole definitivno ne mogu riješiti same“, dodao je George.

Kao odgovor na vijest, glasnogovornik vlade rekao je da „nijedna mlada osoba ne bi trebala osjećati potrebu da donese nož u školu, a naša kampanja #knifefree dovodi u pitanje mit da vas nož čini sigurnijim.

Ojačali smo učiteljske ovlasti tako da mogu djelovati ako sumnjaju da je učenik u školu donio zabranjeni predmet, uključujući noževe. Te moći uključuju pretraživanje učenika ili njihove imovine ako sumnjaju da imaju oružje.

Koliko su imbecilne metode liberalno-demokratskog pristupa rješavanja ovakvih problema, svjedoči i primjer britanskih vlasti koje su u „bitku protiv napada noževima“ krenule s podjelom 300.000 posebnih kutija za pakiranje u prodavaonicama brze hrane s natpisom ‘#kniffree’.

Ovaj čin po svojoj razini idiotizma gotovo je u rangu svojedobne „akciji“ švedske policije koja u jeku masovnih silovanja na koncertima djevojkama dijelila narukvice s natpisom „Polis – avspärrat #tafsainte“ (Policija – ograđeno #nediraj).


Švedska policija otkrila „revolucionarne“ metode zaustavljanja seksualnih napada od strane imigranata