Preko 10.000 Amerikanaca dobilo je Covid-19 unatoč tome što su u potpunosti cijepljeni, kaže CDC, a stvarni broj mogao bi biti veći

Tisuće Amerikanaca navodno je zaraženo Covidom-19 unatoč tome što su u potpunosti cijepljeni, rekli su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) – ali inzistiraju na podacima da su takve infekcije relativno rijetke.

Do 30. travnja bilo je 10.262 slučaja potpuno cijepljenih ljudi zaraženih Covid-19, priopćio je u utorak CDC pozivajući se na izvještaje iz 46 američkih država. Manje od 7% pacijenata hospitalizirano je sa simptomima Covid-19, a 1,6% odnosno 160 je umrlo. Srednja dob za sve slučajeve bila je 58, a 63% zaraženih bile su žene.

Broj probojnih infekcija bio je ekvivalentan otprilike 1 na svakih 10.000 potpuno cijepljenih ljudi, ali je navodno ukupno umanjen. CDC je rekao da je prijavljivanje takvih slučajeva dobrovoljno i ne uključuje cijepljene ljude koji nisu imali simptome Covid-19 i nisu bili testirani. No, također je zabilježeno da je 101 milijun Amerikanaca cijepljeno do 30. travnja, a velika većina cijepljenih bila je zaštićena od virusa.

„Broj slučajeva Covid-19, hospitalizacija i smrtnih slučajeva koji će se spriječiti među cijepljenim osobama daleko će premašiti broj slučajeva proboja cjepiva“, rekao je CDC.

Slijed podataka o probojnim infekcijama sugerira da su cjepiva protiv Covid-19 koja se koriste u SAD-u približno jednako učinkovita protiv različitih inačica virusa. Oko 64% slučajeva uključivalo je „zabrinjavajuće varijante“, poput britanske varijante, rekao je CDC. Krajem ožujka i početkom travnja te iste varijante činile su približno 70% ukupnih slučajeva Covida-19 u SAD-u, rekla je agencija.

Međutim, CDC je imao dostupne podatke o sekvenciranju za samo oko 5% probojnih infekcija. A od 1. svibnja agencija je prestala nadzirati manje probojne slučajeve Covid-19 i počela se fokusirati samo na one koji su doveli do hospitalizacije ili smrti.