Peto samoubojstvo među njujorškim policajcima u posljednja dva mjeseca potaknulo je povjerenika Jamesa O’Neilla da još jednom iznese proglašenje „krize mentalnog zdravlja“ i podsjeti službenike da nije sramota tražiti pomoć.

Policijski narednik pronađen je mrtav na otoku Staten u subotu, što je od početka godine postao sedmi slučaj samoubojstva kako iskusnih policajaca i detektiva, tako i novaka, javlja RT.

Dana 5. lipnja, zamjenik načelnika Steven Silks (62), samo nekoliko dana od odlaska u mirovinu, pronađen je mrtav u policijskom automobilu u Queensu. Dan kasnije, detektiv Joseph Calabrese (58), pronađen je mrtav na Brooklynskoj plaži. Nekoliko dana kasnije, 29-godišnji policajac također je počinio samoubojstvo, a 53-godišnji policijski veteran pronađen je mrtav krajem mjeseca.

Povjerenik O’Neill proglasio je „krizu mentalnog zdravlja“ nakon treće smrti, budući da je njegov odjel posljednjih godina imao prosječno „samo“ četiri do pet samoubojstava. Nakon posljednjeg incidenta, O’Neill je još jednom pozvao policajce da se nikada ne srame tražiti pomoć u slučaju bilo kakvih problema, naglašavajući da je „u redu osjećati se ranjivim.

Ipak, iako „traženje pomoći daje snagu“, prema riječima povjerenika, studije pokazuju da većina policajaca izbjegava raspravljati o svojim unutarnjim borbama i strahovima zbog uočene društvene stigme – i straha od gubitka posla.

Oko 78 posto njujorških policajaca suočeno je s „kritičnim stresom“ na poslu, pokazalo je istraživanje koje je proveo NBC. Oko 68 posto njih iskazalo je „neriješene emocionalne probleme“, dok je 16 posto pomišljalo na samoubojstvo.

Policijski službenici i vatrogasci suočavaju se s većim rizikom samoubojstva, otkrilo je istraživanje Rudermanove obiteljske fondacije iz 2018. godine, istodobno naglašavajući problem sramote i stigme.

Sveukupno, širom SAD-a više od 100 policajaca oduzelo si je život od početka godine, dok je prošle godine zabilježeno najmanje 167 samoubojstava – no problem se, naravno, nije ograničio na Sjedinjene Države.

U travnju je francuski policijski sindikat izrazio žaljenje zbog povećanja broja samoubojstava u redovima policijskih službenika, za što su kao uzrok navedeni naporan raspored, iscrpljenost i pojačane napetosti uzrokovane tjednim prosvjedima i godine povećane terorističke prijetnje.


„To je masakr”: Sve veći broj samoubojstava među francuskom policijom