Preko 100 osuđenih terorista moglo bi biti oslobođeno iz zatvora u Britaniji i pušteno na ulice već sljedeći mjesec, unatoč tome što je Velika Britanija nedavno povećala stanje pripravnosti na moguće terorističke prijetnje na drugu najvišu razinu nakon nedavnih islamističkih napada širom Europe.

Jedan od terorista za kojeg se smatra da će biti pušten na slobodu je tinejdžerski pristaša ISIS-a koji je proglašen krivim za planiranje odrubljivanja glave policiji kad je imao 14 godina. Osuđeni terorist sada ima 20 godina; međutim, vjeruje se da još uvijek boravi u zatvoru za mlade.

Terorist, poznat kao RXG – nakon što mu je Viši sud odobrio doživotnu anonimnost – prošlog je mjeseca stekao pravo na uvjetnu slobodu. Unatoč tome što mu je 2015. izrečena doživotna kazna, naloženo mu je samo da odsluži najmanje pet godina zatvora, jer su u Britaniji doživotne kazne rijetko provode.

Ročište za uvjetni otpust za RXG-a zakazano je za početak prosinca nakon što se očekuje ukidanje nacionalne blokade u Engleskoj. Prema sudskim dokumentima do kojih je dospio The Times, vjeruje se da je vjerojatnost oslobađanja terorista velika.

Ostali teroristi koji bi mogli biti pušteni uključuju dvojicu muškaraca koji su putovali u Siriju na vojnu obuku, muškarca koji se pokušao pridružiti ISIS-u i oženio devetogodišnju djevojčicu te muškarca koji je preuzeo priručnike za atentate od terorističke skupine.

Već je u veljači ove godine potiho iz zatvora pušten terorist nadahnut al-Qaedom, Moinul Abedin, nakon što je odslužio 18 godina zbog prikupljanja gotovo 200 kilograma kemikalija za izradu bombi u Birminghamu.

U veljači je vlada usvojila zakon o terorističkim počiniteljima (ograničenje prijevremenog puštanja) kojim se nastojalo spriječiti prijevremeno puštanje terorista. Zakon je uslijedio nakon napada nožem u Streathamu, u kojem je osuđeni terorist Sudesh Amman, koji je pušten nakon što je odslužio samo polovicu kazne, nožem izbo dvije osobe, nekoliko dana nakon oslobođenja.

Ažuriranje zakona nalaže da teroristi odsluže najmanje dvije trećine zatvorske kazne i prije puštanja na slobodu podliježu preispitivanju od strane odbora za uvjetni otpust, u usporedbi s polovičnom kaznom koja je predviđena za većinu kriminalaca.

Izmjena zakona očito je malo učinila da zaustavi odvjetnike koji oslobađaju teroriste prije nego što odsluže pune kazne. Tijekom vikenda, dužnosnici su otkrili da je 110 terorista odslužilo dvije trećine svojih kazni.

Jedan od onih terorista koji su dosegli prag je Yusuf Sawar, koji je osuđen na 12 godina i osam mjeseci nakon što je utvrđeno da je putovao u Siriju kako bi se pridružio džihadistima 2013. Njegovo ročište za uvjetni otpust održat će se u siječnju.

Glasnogovornik Odbora za uvjetni otpust tvrdio je da predstavnici tog tijela prolaze „strogu obuku“ za rješavanje slučajeva terorizma i da oni koji se smatraju rizikom za javnost neće biti pušteni.

Pregledi uvjetnog otpusta poduzimaju se temeljito i izuzetno pažljivo. Zaštita javnosti naš je prioritet broj 1“, rekao je glasnogovornik.