Prošli tjedan više od 300 sportašica potpisalo je pismo upućeno Upravnom vijeću Nacionalnog studentskog atletskog saveza (NCAA), izražavajući svoje protivljenje uključivanju transrodnih osoba u sport.

Među potpisnicama je i bivša češka tenisačica Martina Navrátilová, od kojih je većina u početku željela ostati anonimna. Unatoč toj želji, web stranica Outsports objavila je njihova imena u pokušaju da ih osramoti.

S 309 potpisa u pismu, inicijativa Save Women’s Sports željela je apelirati na rukovodstvo Nacionalnog studentskog atletskog saveza (NCAA) koje je u lipnju objavilo da će raspravljati o ukidanju postojećeg pravila kojim se transrodnim studentima zabranjuje takmičenje u skladu s njihovim autentičnim spolom.

U pismu sportašice traže poštene i ravnopravne uvjete za ženski sport, rekavši da transrodne žene ne bi trebale konkurirati onim ženama koje su to po prirodi.

Inicijativa je objavila poziv na svojoj web stranici kako bi podigla svijest o prijetnji s kojom se žene suočavaju.

Čvrsto vjerujemo da bi svi trebali imati priliku natjecati se, ali istinski sportski paritet za žene zahtijeva da ženski sport bude zaštićen za biološke žene“, navodi se u pismu.

Dok je inicijativa Save Women Sports otkrila imena samo četiri potpisnice, navodeći da su sva imena poznata NCAA-i i da ne moraju biti poznata javnosti, Outsports je pribavio cijeli popis i objavio ga.

Dotični portal tvrdi da želi da se sportašice suoče s posljedicama svojih postupaka.

Tražili smo ova imena u javnom interesu jer bi oni koji se zalažu za diskriminaciju morali odgovarati“, objavljeno je na internetskoj stranici.

Prvo ime na listi potpisnika pripada legendarnoj bivšoj češkoj tenisačici Martini Navrátilová. Poznata je protivnica uključivanja transrodnih žena u ženski sport. Prošle godine nazvala je ove sportaše prijevarom, zbog čega se suočila s valom kritika.

To je suludo i zavaravajuće. Sretna sam što se obraćam transrodnoj ženi u bilo kojem obliku koji joj je draži, ali ne bih bila sretna da se nadmećem protiv nje. To ne bi bilo pošteno“, napisala je Navrátilová u izjavi za Sunday Times.

Među ostalim potpisnicama je i trenerica Linda Blade koja je izrazila potporu Navrátilovoj i svim ostalim ženama s popisa.

„Čast mi je što sam na ovom popisu. Članovi NCAA-e koji su izdali ovo pismo pokazuju nam zašto ovo pismo treba napisati. Jer ste nasilnici“, reagirala je na optužbe u Outsportsu.